Kína adatokat tartott vissza a koronavírus eredetét vizsgáló WHO kutatóitól

Megosztás/Share

444 Hírlevelek

Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Kínai járványkezelés a gyakorlatban. 2020. március 24.Fotó: STR/AFP

Dominic Dwyer mikrobiológus a Reuters, a Wall Street Journal és a New York Times újságíróinak azt nyilatkozta, hogy hiába kértek adatokat a kínai államtól, az megtagadta tőlük azoknak az egyes esetekre vonatkozó konkrét információk a kiadását, amelyek segíthették volna a Covid-19 járvány keletkezésének pontos rekonstruálását. 

A kínai hatóságok csak egy összefoglalót adtak át az első esetekről, nyers és kutatható egyedi adatokat nem. 

Az Egyesült Államok új kormánya mindenesetre jelezte, hogy nagyon komoly aggodalommal szemléli az eseményeket, és Kínának azonnal rendelkezésre kellene bocsátania a kért mintákat és adatokat. Látszik az is, hogy a WHO megítélésé azonnal geopolitikai kérdéssé vált. A Trump-adminisztráció fenyegetett is azzal, hogy kilép a világszervezet tagságából, de a demokrata kormány ezt a lépést végül visszavonta.

Dwyer szerint 174 korai esetről kért adatot a világszervezet. Ezek az esetek mind Vuhan városából származnak 2019. decemberéből. Azóta több mint 106 millió fertőzést és 2,3 millió halálesetet okozott a járvány. 

A WHO múlt héten azt nyilatkozta, hogy nagyon életszerűtlen azt gondolni, hogy a Covid-19 egy laboratóriumban született volna.

Ugyanakkor a kutatók szerint a korai eseteknek csak a fele köthető ahhoz a halpiachoz, ahol a vírust első alkalommal azonosították. Ezért is volna fontos, hogy felderítsék az egyéb lehetséges származási helyeket. Az Egyesült Államok kritizálta Kínát amiatt is, hogy a WHO kutatóit nem engedték szabadon dolgozni Kínában a járvány kitörése utáni hetekben, és a hatóságok árgus szemekkel követték munkájukat, és nem engedték, hogy interjúkat készítsenek, és szabadon mozoghassanak a vírus epicentrumában. 

Jake Sullivan, Joe Biden amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadója és a kínai WHO-missziót vezető Peter Ben Embarek egyaránt arról nyilatkoztak, hogy nem kaptak meg minden szükséges adatot Pekingtől, és Kína akadályozza a kutatás előrehaladását. 

A végleges jelentést a WHO várhatóan jövő héten teszi közzé. (BBC)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2021/02/13/kina-adatokat-tartott-vissza-a-koronavirus-eredetet-vizsgalo-who-kutatoitol