Koronavírus-oltások: akadozik az ellátás Brazíliában

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/v/a/k/vakcinak-oltoanyag-oltas-431002.jpg
Megosztás/Share

Rio de Janeiróban a raktárkészleten lévő vakcinák szombatig elegendőek – figyelmeztetett helyi idő szerint pénteken a városvezetés. Hozzátette, hogy amennyiben nem érkezik újabb oltóanyag-szállítmány hétfőig, úgy ebben a városban is fel kell függeszteni az emberek immunizálását.

Rio de Janeiro Brazília második legnépesebb városa, ahol országos összehasonlításban a legmagasabb, eddig csaknem húszezer a kór halálos áldozatainak a száma. A Rio de Janeiro államban található Niterói és Sao Goncalo városokban a héten kellett megszakítani az oltási kampányt a hiányzó vakcinák miatt. A 3 millió lakosú Salvador városában hasonló helyzet bontakozott ki, le kellett állítani a helyi egészségügyi dolgozók beoltását.

Sao Paulo államban pedig március 1-jére halasztották a 80 év felettiek immunizálását. “Egyelőre nincs rendelkezésre álló vakcina” – sérelmezte Jean Gorinchteyn helyi egészségügyi miniszter.

Eduardo Pazuello brazil egészségügyi miniszter csütörtökön jelentette be, hogy a koronavírusnak a brazíliai Amazonas-vidéken azonosított új mutációját mutatták ki, amely háromszor fertőzőbb a kórokozó globálisan domináns formájánál. Hozzátette, hogy az előzetes vizsgálatok szerint a vakcinák hatékonyak ellene.

Brazília eddig összesen 12 millió adag oltóanyagot kapott a kínai Sinovac cégtől és a brit-svéd AstraZenecától. Eddig több mint 4,5 millió brazil kaphatta meg a vakcina első dózisát. A dél-amerikai ország vezetése ezenfelül 100 millió adagot rendelt a Sinovac cég által gyártott CoronaVac védőoltásból, és további több mint 210 millió dózist az AstraZeneca vakcinájából.

A következő szállítmányokat február végén, illetve márciusban várják.

A koronavírusnak már 237 489 halálos áldozata van a több mint 210 millió lakosú országban, ami a második legnagyobb halálozási szám a világon az Egyesült Államok után. A regisztrált fertőzöttek számát tekintve Brazília 9,7 millióval a harmadik az Egyesült Államok és India után.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210213/koronavirus-oltasok-akadozik-az-ellatas-braziliaban-469684