Máté Gábor: Ezt a kört még végigfutom, utána biztos, hogy abba fogom hagyni

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=82590033-1990-486d-9e2b-c4c14cf92d05
Megosztás/Share

A Katona József Színház igazgatója is felmondott az SZFE-n, de az egyetem régi szellemiségét továbbvivő Freeszfe Egyesülettel sincs kapcsolata.

Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.

„Ezt a kört még végigfutom, ezt az öt évet, ha életben maradok, és utána biztos, hogy abba fogom hagyni” – mondta a Cool Story Bro videójában Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója, akit nemrégiben neveztek ki újabb öt évre a színház igazgatójául.

Döntései okairól a videóban azt mondta: „Ha az a feltételezésem, hogy esetleg nem tudok jól kapcsolódni a fiatalokhoz, mert nem értem, amit mondanak, sokszor talán azt se, amit kérdezni fognak, akkor abba kell hagyni.” Hozzátette, nem akarja elvenni a helyet a fiatalok elől, ráadásul „őszintén szólva nem olyan jó dolog ez”.

A politika annyira beleállt az egész magyar kulturális életbe, hogy ebben semmi jó nincsen. Tulajdonképpen csodálom azokat, akik azon gondolkoznak, hogy színházat vezessenek. Ez egy lehetetlen helyzet ma Magyarországon

– mondta Máté.

Az igazgató a Színház- és Filmművészeti Egyetemről (SZFE) is beszélt; itt hamar, már szeptember első napjaiban felmondott a modellváltás ellen tiltakozva. „Ha ottmaradok, akkor megbolondulok. Aki ebben benne van, csak ezzel foglalkozik, mert ez mindent leköt, de nekem ez a dolgom: a Katona József Színház igazgatója vagyok, és nem tudom ezt a két dolgot egyszerre csinálni” – mondta erről.

A videóban beszélt arról is, hogy ő nem tervez tovább tanítani az SZFE szellemiségét továbbvinni hivatott, a felmondott oktatókra is számító Freeszfe Egyesületben sem.

Felmondtam, vagyis abbahagytam a tanítást, és azt gondoltam, ha azt mondom, hogy abbahagyom, akkor tényleg abbahagyom. A tanítványaimmal van kapcsolatom, de az iskolával, se az újonnan felállt kuratóriummal, se az úgynevezett Freeszfe-vel sincsen.

A járványról szólva elmondta, sokat számolgatták, „hogy egyáltalán meddig fogjuk kibírni ezt a helyzetet”, végül arra jutottak, hogy így, bevétel nélkül is ki tudják húzni őszig.

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/kultura/20210213_Mate_Gabor_abba_fogom_hagyni_szfe_freeszfe_egyesulet#rss