Megtört az oltási hajlandóság növekedése

Megosztás/Share

November óta jelentősen bővült az oltást tervezők köre, február első hetében azonbanmegtorpant az oltási hajlandóság növekedése – állapítja meg a KSH heti jelentése. Az elemzés szerint a kismértékű csökkenésbe forduló számok hátterében főként a különböző vakcinák biztonságosságáról alkotott kép állhat, számol be a KSH adatairól a Napi

A 2020. november 30-val kezdődő héttől méri a KSH az oltási hajlandóságot, ami a mérés kezdete óta jelentősen növekedett. November végén, vagyis felmérés első hetében a válaszadók 15 százaléka volt biztos benne, hogy beoltatja magát. Ez a szám a mérés tizedik hetében már a megkérdezettek 38 százalékra emelkedett.

Az idei első héten

a válaszadók 36 százaléka volt elutasító az oltással kapcsolatban, legutóbbi héten mindössze 26 százalékra csökkent.

A javuló tendencia mögött a KSH elemezése szerint a tájékoztatás erősödése állhat, illetve a vakcina tényleges beérkezése az országba.

Az oltási hajlandóság hetek óta tartó emelkedése azonban február első hetében csökkenésbe fordult.

Míg az előző héten a válaszolók közel 40 százaléka mondta biztosra, hogy beoltatná magát, ezen héten két százalékkal kevesebben vélekedtek így.

A KSH szerint ennek hátterében főként a különböző vakcinák biztonságosságáról alkotott kép állhat.

A felmérésből továbbá az is kiderül, hogy a hajlandóság a fiatalok esetében javult, a többi korosztályban romlott, leginkább az 55-64 évesek körében. Iskolai végzettség szerint az érettségivel rendelkezők és a felsőfokú végzettségűek lettek bizonytalanabbak.

Az oltás felvételét legnagyobb arányban az idősek tervezik. A 64 év felettiek 60 százaléka kívánja beoltatni magát, míg a felsőfokú végzettségűek közül minden második tervezi.

A felmérés grafikonja itt látható.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/belfold/2021/02/13/bizonytalanodnak-a-diplomasok-az-oltas-teren/