Szlávik: a vakcinák a vírusmutánsok ellen is védenek

Megosztás/Share

Az oltásra jelentkezők számára a legmegfelelőbb vakcinát a gyártói ajánlások alapján választhatják ki a háziorvosok, mondta a közmédiának a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa. Szlávik János hangsúlyozta: az oltások különbözőek, eltérhetnek például abban is, hogy melyiket kinek nem ajánlott beadni. Van, amelyiket a legidősebbeknek, és van, amelyiket krónikus betegségek esetén nem javasolják.

Hozzáfűzte: a gyártók rendszerint elegendő tapasztalat híján, óvatosságból javasolnak ilyen korlátozásokat, és nem azért, mert a vakcinák veszélyesek lennének.

Szlávik János: Én a halált látom, és annál minden jobb

Az infektológus-főorvos elmesélte, milyen mellékhatásokat tapasztalt magán.

A főorvos szerint az oltóanyagok a mutáns vírusok ellen is védenek, legfeljebb kicsit alacsonyabb hatásfokkal. A védelemre szükség is van, hiszen a kórházban fekvők száma valószínűleg a gyorsabban terjedő vírusvariációk miatt nem csökken. Aki meggyógyul, 3 hónap múlva kaphat oltást, de a betegségen átesők szervezete legalább fél évig védett a vírussal szemben. Az ismételt megbetegedés ritka, és még ritkább, hogy a második fertőzés következményei súlyosabbak legyenek az elsőnél.

A BCG-oltás gyorsíthatja az immunválaszt a Covidra

Szegedi kutatók szerint a tuberkulózis elleni vakcina segíthet legyőzni a koronavírust. Nagyinterjú az Indexen.

Szlávik János abban bízik, hogy a következő hetekben egyre többen akarnak majd oltást kapni. Szerinte a védekezés azért is fontos, mert a gyógyult betegek olykor hónapokig panaszkodnak gyengeségre, fejfájásra, alvászavarokra, mellkasi nyomásra, ám a vakcinák ezektől is védenek.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/belfold/2021/02/13/szlavik-janos_vedooltas_koronavirus_mutansok/