Szputnyik V-vakcina: ezek lehetnek az oltás utáni mellékhatások, szövődmények

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-lg/s/z/p/szputnyikv-431896.jpg
Megosztás/Share

Engedélyezett vakcinák Magyarországon

Jelenleg ötféle koronavírus-vakcina rendelkezik a gyógyszerhatóság engedélyével Magyarországon, a Pfizer/BioNTech-vakcina, a Moderna-vakcina és az AstraZeneca-vakcina az EU engedélyezésének köszönhetően, az Szputnyik V-vakcinát és a kínai Sinopharm vakcinát pedig egyelőre csak az OGYÉI engedélyezte. Miután a napokban a Szputnyik V vakcinának zöld utat adott a Nemzeti Népegészségügyi Központ is az OGYÉI után, megkezdődhetett Magyarországon az oltás az orosz vakcinával. Egyelőre a krónikus betegségben nem szenvedőket oltják a Szputnyik V-vakcinával itthon kórházi oltópontokon, életkori megkötés nélkül, vagyis az idősebb korosztály is megkaphatja.

Jelenleg közel 3000 főnek elegendő bevizsgált vakcina áll rendelkezésre a Szputnyik V-vakcinából, további 20 ezer bevizsgálása folyamatban van és összesen 2 millió adag, vagyis 1 millió főnek elegendő oltóanyagra van szerződése Magyarországnak.

Magyarországgal és Oroszországgal együtt 20 országban kapta meg az engedélyt a Szputnyik vakcina (Algéria, Argentína, Fehéroroszország, Bolívia, Guinea, Irán, Libanon, Mongólia, Mianmar, Nicaragua, Pakisztán, Paraguay, Szerbia, Tunézia, Türkmenisztán, Egyesült Arab Emirátusok, Venezuela, Ciszjordánia) és az EU-s engedélyeztetési folyamat elindítására is volt már kezdeményezés a hírek szerint.

A Szputnyik V-vakcina működése

A Szputnyik V vakcina egy modern technológián alapuló vektorvakcina, hasonlóan az AstraZeneca vakcinájához.  A technológia lényege, hogy egy módosított, sokszorozódásra nem képes vírusba (ez esetben egy csimpánz adenovírusba) ütetve juttatják be a koronavírus tüskefehérjéjét kódoló gént. Az immunrendszerünk a koronavírus tüskefehérjéjét kódoló gént bejuttató vírus (vektor) ellen is fellép, és kialakít védelmet.

Az orosz Gamaleya Intézet (Gamaleya National Center of Epidemiology and Microbiology) fejlesztette, a vakcina két dózisában két különböző humán adenovírus-vektort alkalmaznak (Ad5 és Ad26), szemben az AstraZeneca vakcinájával, amelynél egy csimpánz adenovírus a vektor. Mivel a vektorvakcinák hatékonyságánál fontos, hogy egy olyan vírus legyen a vektor, amellyel nagy valószínűséggel még nem találkozott a beoltott személy, különben nem hatásos a vakcina, így a kétféle vírus alkalmazásával mennek biztosra.

Február elején, a világ egyik legelismertebb orvosi szaklapjában, a brit Lancet-ben jelent meg az orosz Szputnyik V vakcina harmadik klinikai fázisának időközi vizsgálati eredménye. A klinikai vizsgálatok még zajlanak, mert ez a mostani eredmény még „csak” 20 ezer páciens vizsgálatai alapján jött ki, a harmadik klinikai fázis befejezéséhez még további 20 ezres mintán kell produkálni hasonló eredményt. A randomizált, dupla vaktesztes, placebóval ellenőrzött orosz vizsgálatok 2020 szeptemberében kezdődtek és a várakozások szerint május elsejére lehetnek meg a végleges eredményei. 

Az időközi vizsgálati eredménye szerint 91,6%-os hatékonyságú a vakcina,a 20 ezres mintából 2144 fő volt 60 évnél idősebb és náluk 91,8%-os volt a hatásossága az orosz vakcinának.

A kutatás összesen 78 megerősített covid-19 eseten alapult, akik közül 62-t a placebo csoportban, 16-ot pedig az oltóanyag-csoportban azonosítottak. Az alábbi ábra különösen látványos, mert azt jelzi, hogy míg a beoltottak körében nagyjából 22 nap után nem növekedett tovább az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, aközben a placebót kapók körében ez jelentősen tovább nőtt.

Forrás: The Lancet

A koronavírus vakcina mellékhatásai

A The Lancetben publikált tanulmány szerint a Szputnyik V vakcina klinikai tesztje során a leggyakrabban előforduló mellékhatás (hasonlóan a többi covid-vakcinához) influenzaszerű tünetek megjelenése volt, mint a fáradtság, vagy a gyengeség, valamint sokan helyi reakciókra panaszkodtak az oltás helyén.

Az általános biztonsági vizsgálat adatainak zárásáig, 2020 november 18-ig 12 296 fő kapta meg mind a két dózist a vakcinából, közülük 7966 fő, vagyis mintegy 65 százalék jelentett valamilyen mellékhatást.

A mellékhatásról beszámolók 94 százaléka, a legenyhébb, 1-es fokozatú mellékhatásról számolt be, 5,6 százaléka 2-es, 0,4 százaléka pedig 3-as súlyosságú mellékhatástól szenvedett.

122 ritka tünetet jegyeztek fel a csoportban, ebből 91 fő vakcinát, 31 fő placebót kapott.

A súlyos mellékhatásokat vizsgáló elemzés adatainak zárásáig, 2020 november 24-ig bezárólag 21 862 fő kapott legalább egy dózist a Szputnyik vakcinából (19 866 fő pedig két adagot). 70 esetben fordult elő súlyos esemény, ezek közül 68 feltehetően nem a koronavírus okozta betegséghez köthető, 45 a vakcinával oltott, 23 pedig a placebóval oltott csoportból került ki (de a vakcinát kapó csoport háromszor nagyobb volt, mint a placebóval oltott csoport). Az adatokat ellenőrző független bizottság szerint egyik esetnél sem feltételezhető, hogy a vakcina mellékhatása lenne.

A klinikai tesztek ideje alatt négy fő hunyt el, közülük hárman a vakcinával oltott, több mint 16 ezer fős, egy fő pedig a placebóval oltott, valamivel több mint 5400 fős csoportból, de egyik sem hozható összefüggésbe a vakcinával. Ketten koronavírus okozta betegségben hunytak el, a tüneteik néhány nappal az első dózist követően jelentkeztek, vagyis már az oltás időpontjában is fertőzöttek lehettek, annak ellenére, hogy negatív lett a PCR-tesztjük – olvasható a The Lancetben. Egy fő csigolyatörésben hunyt el, a placebó csoport egy fős halálesetéért pedig stroke felelt.

November 18-ig 1369 fő kapott két dózist a vakcinából a 60 feletti korcsoportban, közülük 15 százalék számolt be influenzához hasonló tünetekről, valamivel több mint 5 százalék pedig helyi reakciókat tapasztalt az oltás helyén. Előfordult még magas vérnyomás és kontakt bőrgyulladás, de a vakcinával beoltottak kevesebb, mint 4 százalékánál. Súlyos tüneteket 3 fő produkált, de ezeket nem hozta összefüggésbe a vakcinával a független ellenőrző bizottság.

Nem jelent rosszat, ha van mellékhatás

A koronavírus-oltástól tartók egyik fő érve, hogy a mellékhatások miatt aggódnak, de érdemes leszögezni, hogy minden oltásnál előfordulhatnak szövődmények. Az eddig engedélyezett koronavírus vakcinák klinikai tesztjeinek során jellemzően olyan mellékhatások jelentkeztek, mint bármelyik másik vakcinánál és nagyon kevés esetben jegyeztek csak fel súlyos reakciókat. A hosszú távú hatások még nem ismertek, ahogy az sem, hogy mennyi ideig lehetnek hatásosak a jelenleg engedélyezett vakcinák, mivel kevesebb mint egy éve indultak el a fejlesztések. Amit eddig tudunk, hogy a tapasztalatok szerint a második oltás után gyakoribbak a mellékhatások, amelyek bár kellemetlenek, de egyben azt is jelzik, hogy az immunrendszer reagál, megindul a védettség kialakulása. Súlyos mellékhatások ritkán fordultak elő, ahhoz képest, hogy mit okozhat a betegség (például még a fiatal és egészséges felnőtteknél is akár hónapokig elhúzódó problémákat), így jobb döntésnek tűnik a pár napig tartó mellékhatásokat átvészelni, mint kockáztatni.

A Pfizer/BioNTech vakcinánál, a Moderna vakcinánál és az AstraZeneca vakcinánál jelentkező mellékhatásokról és azok előfordulásának gyakoriságáról az alábbi cikkeben írtunk részletesen:

Koronavírus vakcina regisztráció

Decemberben elindultak a koronavírus elleni védőoltások itthon, ami ingyenes és önkéntes Magyarországon, ezért mindenkinek jeleznie kell, aki szeretné beoltatni magát. A koronavírusvakcina-regisztrációra hónapok óta lehetőség van, eddig mintegy 2 millión éltek is vele. A regisztrációhoz nevet, címet, elérhetőségeket, életkort és TAJ-számot kell megadni.

Azokat, akik regisztrálnak a vakcinainfo.gov.hu-n, értesíteni fogják a megadott elérhetőségeken, amikor sorra kerülnek az oltási terv szerint. Magyarországon az egészségügyi dolgozókkal indult az oltási kampány, őket követték a szociális ellátásban dolgozók és a szociális ellátásban részesülők. Már elindult a legidősebb korosztály oltása, az AstraZeneca vakcinaszállítmány megérkezésének köszönhetően pedig a 60 év alatti krónikus betegek oltása is megkezdődik.

Címlapkép: Saeed Kaari – Handout/Anadolu Agency via Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20210213/szputnyik-v-vakcina-ezek-lehetnek-az-oltas-utani-mellekhatasok-szovodmenyek-469636