Varga Mihály: a hitelminősítők is bíznak a magyar gazdaságban

Megosztás/Share

2021. február 13. – 08:03

A két nagy hitelminősítő a koronavírus-járvány okozta válság ellenére is befektetésre ajánlott kategóriában tartotta Magyarországot, ez azt jelzi, hogy nemcsak a befektetők, hanem a hitelminősítők is bíznak a magyar gazdaságban – írta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán megjelent bejegyzésében szombaton.

 

Hozzátette: a Standard & Poor’s (S&P) és a Fitch jelentésükben elismerik a magyar válságkezelés hatékonyságát, a kedvező adósságszerkezetet és a megfelelő forrásbevonási lehetőségeket.
    A péntek éjjeli bejelentés szerint változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország államadós-osztályzatát a Fitch Ratings és a Standard & Poor’s.
 A két nemzetközi hitelminősítő egyaránt befektetési ajánlású, “BBB” szintű besorolással tartja nyilván a hosszú futamú szuverén magyar forint- és devizaadósságot.
    Az S&P a rövid lejáratú magyar adósságkötelezettségekre külön “A-2” minősítést tart érvényben.
    A Standard & Poor’s pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítő részlege (S&P Global Ratings) a péntek éjjel Londonban bejelentett megerősítési döntés részletes kifejtésében kiemelte: várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 4,6 százalékkal növekszik. Az S&P közölte: becslése szerint a magyar gazdaság teljesítménye tavaly a koronavírus-járvány okozta válság miatt 6,3 százalékkal csökkent reálértéken.
    A Fitch Ratings valamivel derűlátóbb előrejelzése szerint a magyar GDP-érték az idén 4,9 százalékkal bővül.
 

Megosztás/Share

Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/varga-mihaly-hitelminositok-biznak-magyar-gazdasagban