Zupkó Gábor: A magyar kormány tisztában volt vele, hogy kevesebb vakcina érkezik márciusra

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=4db0c00d-158e-40dc-a2ba-626b2b600050
Megosztás/Share

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője az Indexnek adott interjújában elmondta, a magyar kormány is részt vett az uniós vakcinaszerződések tárgyalásában, de azt elismerte, hogy nem mérte fel időben a testület a gyártási kapacitásokat.

Zupkó felhívta rá a figyelmet, hogy Magyarország beoltottság szempontjából valahol a 20-25. hely körül áll globálisan, és a vakcinák zöme az európai keretszerződések alapján érkezett. “Közös beszerzés nélkül egyes tagállamok akár oltóanyag nélkül is maradhattak volna, de a közös projektben a felelősség is közös: minden szerződés kialakításában minden tagország részt vett.” – mondta, hozzá téve, hogy a gyors cselekvés is közös érdek, de az oltóanyagok iránti bizalom megteremtése vizsgálatokat, tehát időt igényel. “Úgy gondolom, hogy a közösen beszerzett oltóanyagok iránti bizalmat növelte az uniós gyógyszerügynökség vizsgálata.”

Az Európai Bizottság a gyártási kapacitás növelése érdekében már felállított egy vizsgálóbizottságot, de szerinte a késlekedés után már gyorsult a szállítás. “Uniós szinten a februári adag mellett márciusban további 55 millió vakcina érkezik majd, a második negyedévben pedig újabb 300 millió. Ezt figyelembe véve tűzte ki célul a Bizottság, hogy a nyár végére az Európai Unióban elérjük a 70 százalékos átoltottságot a felnőttek körében. Ezen kívül vannak még keretszerződések olyan oltóanyagokra, melyek még nem kaptak engedélyt, de folytatunk tárgyalásokat más gyártókkal is, ezek tovább növelhetik a kínálatot” – mondta.

Zupkó szerint a kormány annyira tudott a közös beszerzés részleteiről, hogy “novemberben épp a magyar kormány részéről hangzott el, hogy a közös beszerzés részleteit figyelembe véve a tömeges oltás április-május környékén kezdődhet el.” Ez szerinte azt is jelenti, tisztában voltak azzal, hogy márciusig kevesebb vakcina érkezik ezekből a forrásokból.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20210213_Zupko_Gabor_vakcina_europai_bizottsag#rss