A brit külügyminiszter azt üzeni a brexit miatt panaszkodó cégeknek, hogy gondolkodjanak évtizedes távlatban

Megosztás/Share

444 Hírlevelek

Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Dominic Raab brit külügyminiszter úgy reagált a brexit miatt veszteségeket elszenvedő brit vállalatok panaszaira, hogy minden most keletkező veszteség meg fog térülni, sőt, az ország gazdasága még nyerni is fog a fejlődő országok piacain megnyíló lehetőségek miatt. Raab szerint az embereknek épp ezért 10 éves perspektívában kéne szemlélniük a történéseket, írja a Guardian.

Dominic RaabFotó: IAKOVOS HATZISTAVROU/AFP

A minisztert azután kérdezték a témában, hogy az elmúlt hetekben sok vállalat jelezte, a brexit miatt létrejött bürokratikus akadályok miatt jelentősen visszaesett a forgalmuk az EU tagállamai felé, és ez komoly visszaesést jelent a számukra. A problémákra négyszemközt a brit kormányhivatal is csak annyit tudott tanácsolni a brit vállalatoknak, hogy alapítsanak új cégeket EU-s országokban, egy friss becslés szerint pedig négyszer akkora veszteséget okoz a briteknek a brexit, mint az EU-nak. 

Ezzel kapcsolatban Raab Brüsszelt okolta, szerinte ugyanis az EU akadályokat görget a kereskedelem útjába. A miniszter a BBC1 vendége volt, itt beszélt arról, hogy a kormány rendkívüli mértékben támogatja a vállalatokat, tanácsokkal és iránymutatással is, ugyanakkor végig világos volt, hogy lesznek kihívásai az átmeneti időszaknak, és most igyekeznek segíteni a vállalatoknak, hogy kezeljék ezeket. 

Raab szerint ezeket a fennakadásokat egy tágabb kontextus felől kell nézni. A miniszter szerint ugyan mindig lehet venni az egyes, egyéni történeteket, és tudja ő is, hogy ezeket is számítanak, de szerinte összességében remek helyzetben vannak, hogy kihasználják a globális Nagy-Britanniában rejlő lehetőségeket. Ezért szerinte ha 10 éves távlatból tekintünk helyzetre, akkor szerinte látni lehet majd a növekedési lehetőségeket, melyek a fejlődő gazdaságok felől származnak. 

A műsorvezető kérdésére, hogy akkor a brit vállalatoknak kevesebbet kéne-e az EU-s országokkal kereskedniük, és jobban fókuszálniuk mondjuk az ázsiai piacokra, Raab azt mondta, hogy ezt így azért nem mondaná, de ugyanakkor fontos látni, hogy a növekedési lehetőségek a brit vállalatok számára az ázsiai–csendes-óceáni térségben rejlik. 

A miniszter számos problémáért amúgy az EU-t okolja, szerinte a brit kormány ugyanis arra törekedett, hogy minél inkább csökkentse azokat a bürokratikus akadályokat, melyeket az EU kivetett. 

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2021/02/14/a-brit-kulugyminiszter-azt-uzeni-a-brexit-miatt-panaszkodo-cegeknek-hogy-gondolkodjanak-evtizedes-tavlatban