A korlátozások ellenére több étterem is kinyitott Valentin-napon Olaszországban

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=6a2886b6-a7a4-4502-aaca-81c079ee52dd
Megosztás/Share

Fejenként több száz eurós bírságot szabtak ki az étteremtulajdonosokra és a vendégekre Ventimigliában és Sanremoban. Főleg francia turisták ünnepeltek tengerparton.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A szerelmesek által látogatott veronai Júlia-ház udvarára korlátozott számban engedték be a párokat Valentin-napon, miközben az ünnepre ott is megnyitottak az éttermek, ahol az a korlátozások miatt nem volt engedélyezett.

Capulet-családnak tulajdonított házat, amelynek terasza Rómeó és Júlia jelenetéről ismert, az idén is sok, elsősorban helyi szerelmes kereste fel. A Verona városában található épület udvarára azonban egyszerre csak tizenhárom párt engedtek be, egymástól biztonsági távolságra, szigorúan szájmaszkban, melyet Valentin-napi csókra sem vehettek le.

Az ország nagy részén este hatig nyitva tartó vendéglátás is a szerelmesek ünnepére készült, de a rendkívüli hidegben bároknak és éttermeknek le kellett mondani a vendégek teraszokon történő fogadásáról. A több mint 300 ezer üzletet képviselő vendéglátó szövetség a nyitva tartás hosszabbítását sürgette hangsúlyozva, hogy a vacsoraidőben fenntartott zárás csak Valentin-napon 230 millió euró kiesést jelentett.

A Franciaországgal határos Liguria tartományban vasárnap nulla órától szigorították a járványkorlátozásokat, így a vendéglátás napközben is kizárólag elvitelre dolgozhat.

A tiltás ellenére az éttermek megnyitottak: Ventimiglia és Sanremo tengerparti éttermeit ellepték a Franciországból is érkező vendégek, akik olasz földön akarták megünnepelni Valentin-napot. Az éttermek névtábláikra az “Elég volt a zárásból!” feliratot helyezték. A helyi hatóságok étteremtulajdonosokra és vendégekre is fejenként több száz eurós bírságot szabtak ki.

Szigorították a korábbi hetekben bevezetett enyhítést Abruzzo régióban, Trento térségében és Toszkánában, ahol majdnem egy hónapig tartó nyitás után ismét lezárták a vendéglátást, és újra zárta kapuit az Uffizi-képtár is.

Teljesen lezárt, vagyis vörös színű térségnek Bolzano és Umbria számít, valamint az abruzzói Chieti és Pescara városa.

Walter Ricciardi, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és jelenleg a római egészségügyi tárca tanácsadója Olaszország azonnali és teljes lezárását sürgette, hangoztatva, hogy az óvintézkedések szigorításának és enyhítésének folyamatos váltakoztatása nem működik. Matteo Salvini, a Liga párt vezetője úgy reagált, hogy “félelmet keltő kijelentések” helyett az új kormánynak pontos egészségügyi programot kell indítania.

Az egészségügyi hatóságok ellenzik az alpesi sípályák február 15-től tervezett megnyitását. Veneto tartomány jelezte, hogy keddtől indítja újra a síturizmust, a pályákat ötven, a sífelvonókat harminc százalékos kihasználtsággal működtetve.

Az egészségügyi minisztérium erre szigorított a beutazáson: a szomszédos Ausztriából érkezőknek ezentúl fel kell mutatniuk egy negatív koronavírustesztet a határon, valamint két hét kötelező karantén is vár rájuk.

San Marino Köztársaság bejelentette, hogy egyetlen ampulla oltóanyag sem érkezett a miniállamba, amely Olaszországtól várta a szállítmányokat. Ezért a több mint 34 ezer lakos számára San Marino az orosz vakcinát, a Szputnyik V-t akarja beszerezni. Hasonlóképpen a dél-olasz Campania régió is felvette a kapcsolatot az oroszországi egészségügyi hatóságokkal. Lazio régió pedig felajánlotta, hogy az orosz vakcinát saját gyógyszergyáraiban gyártatná.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20210214_Koronavirus_etterem_Valentinnap_Olaszorszag#rss