A világ legrégebbi sörfőzdéjének romjait találhatták meg Egyiptomban

Megosztás/Share

444 Hírlevelek

Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Egyiptomi és amerikai régészek tárták fel azt a helyszínt, ami a feltételezések szerint akár a világ legrégebbi ismert sörfőzdéje is lehet. Az AP hírügynökség idézte a régészetért felelős hivatal főtitkárát, Mostafa Wazirit, aki elmondta, hogy a főzde romjai egy ismert régészeti lelőhelyen, a Nílus nyugati partján fekvő Abüdoszban találták meg. 

Fotó: -/AFP

A régészek feltételezése szerint a főzde Narmer fáraó korából, azaz időszámításunk előtti 33-30. századból származhat. Narmer volt az, aki a régészek feltételezése szerint egyesítette Felső- és Alsó-Egyiptomot. A lelőhelyen nyolc nagy méretű, 20 méter hosszú és 2,5 méter széles tárolóegységet találtak, és mindegyikben két sorban elhelyezve nagyjából 40 agyagtálat találtak, ami a régészek feltételezése szerint a gabonák és a víz keverékének felmelegítésére szolgált a sör főzése közben. 

Fotó: -/AFP

A feltárást a New York Egyetem kutatója, Matthew Adams és a Princeton régésze, Deborah Vischak vezette. Adams szerint a főzde azért épülhetett, hogy itt állítsák elő a különféle szertartásokhoz a szükséges sörmennyiséget. Arra ugyanis már korábban utaltak régészeti jelek, hogy az ősi Egyiptom rítusai során használtak sört is. Brit régészek már a 20. század elején beszéltek arról, hogy a környéken lehetett egy sörfőzde, de a helyszínét eddig nem sikerült megtalálni. 

Abüdosz fontos helyszín volt az ókori Egyiptomban, minden dinasztia idején jelentős szerepet töltött be a település, és az elmúlt években az egyiptomi hatóságok több jelentős felfedezést is bejelentettek, abban bízva, hogy ezzel majd sikerül több turistát csábítaniuk erre a helyszínre is. 

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2021/02/14/a-vilag-legregebbi-sorfozdejenek-romjait-talalhattak-meg-egyiptomban