A virológusok elmagyarázzák, miért maradhat velünk a koronavírus örökre

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/v/a/k/vakcina-koronavirus-404976.jpg
Megosztás/Share

Az amerikai járványügyi főtanácsos, Anthony Faucy, a Moderna vezére, Stephane Bancel, a WHO egészségügyi veszélyhelyzeti programját vezető igazgatója, Mike Ryan is azon a véleményen van,  a  koronavírus már soha nem tűnik el az életünkből – írja a CNBC összefoglaló cikkében. 

Mindeddig több mint 107 millió embert fertőzött meg a vírus, és 2,36 millióan haltak meg a koronavírus okozta betegségben hivatalosan a világon. David Heymann, a London School of Hygiene professzora tavaly októberben figyelmeztetett először, hogy a világjárvány endémiává alakulhat, véleményét ezen a héten újra megerősítette.

Azt gondolom, ha a legtöbb járványügyi szakértővel és egészségügyi dolgozóval beszélünk, azt mondják, a pandémia endémiává fog válni, legalábbis rövid távon, de nagy valószínűséggel hosszabb távon is.

  • mondta egy előadásában.

Míg a  gazdag országokban már két hónapja tömegesen oltják a lakosokat, addig a szegényebb országok között vannak, akik egyetlen adag vakcinát sem tudtak szerezni, a legvédtelenebbeket sem kezdték el oltani. Az emberek immunizálása időbe telik.

Egy múlt hónapban közzétett tanulmány becslése szerint a fejlett országokban 2022 közepére a felnőtt lakosság nagy része megkapja az oltást, ezzel szemben a közepes-jövedelmű országokban ez 2023 elejére várható, a legszegényebb országokban pedig ennél is később, 2024-ben érhető el.

Ez megmagyarázza, miért is lesz olyan nehéz a vírust kontroll alá vonni az egész világon. Amíg tömegesen terjed, mutálódni is fog a vírus.

Meg kell tanulnunk együtt élni a koronavírussal, ahogy tesszük azt most a HIV-vírussal, a TBC-vel, az influenza-vírussal és más vírusokkal. Ezekre ma már vannak gyógymódok, tesztek, oltások, és mindenki felméri a velük járó kockázatokat.

A címlapkép forrása: Getty Images. 

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210214/a-virologusok-elmagyarazzak-miert-maradhat-velunk-a-koronavirus-orokre-469778