Befagyott a magyar lakosság vásárlási kedve

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-lg/p/f/_/pf-bevasarlo-kocsi-gettyimages-151140236-20200331-430260.jpg
Megosztás/Share

A 0,5%-os emelkedést az élelmiszerboltok, illetve a nem szakosodott vegyesboltok forgalomnövekedése hozta el, miközben a tartósabb fogyasztási cikkek, illetve az üzemanyag kiskereskedelme továbbra is esést mutat éves alapon.

A gyenge januári részadatok azok után érkeztek, hogy a KSH a decemberi forgalomról a várakozásoktól elmaradó számokat közölt. A múlt év utolsó hónapjában a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene (naptárhatástól megtisztítva) 4%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest. A visszaesés mögött elsősorban a koronavírus-járvány második hulláma kapcsán meghozott korlátozó intézkedések állnak. A kereslet eshetett vissza az óvatossági motívumok miatt, de kisebb mértékben szerepet játszhatott kínálati tényezőként a boltok korábbi zárása. A korlátozásokat novemberben vezette be a kormány, de az ősz utolsó hónapjában még így is emelkedni tudott a kiskereskedelmi forgalom. A karácsonyt is magába foglaló, kiskereskedelmi szempontból nagyon intenzív decemberi visszaesés éppen ezért volt meglepő.

A januári adatok első pillantásra kedvezőbben tűnhetnek, hiszen a 4%-os csökkenéshez képest a 0,5%-os bővülés szebbnek látszik. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy utóbbi adat értékindex, vagyis a boltok pénztárai alapján kalkulált folyó áras forgalomváltozást méri. Vagyis így magába foglalja az inflációt is, amit a decemberi volumenindex érthető módon már nem. Ezért a januári volumenindex akár újra a negatív tartományban lehet majd (ez a KSH szűk két hét múlva közli majd). Egy jobb adatra még reményt nyújthat, hogy a kétféle statisztika csak lazán kapcsolódik egymáshoz, időről időre tud meglepetést okozni a később megjelenő és relevánsabb volumenindex.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210214/befagyott-a-magyar-lakossag-vasarlasi-kedve-469754