Extrém hideg és hó sújtja az északi féltekét

https://kep.index.hu/1/0/3666/36662/366627/36662781_2800519_9c680e8b99d25f4c8006173fe46837ec_wm.jpg
Megosztás/Share

Tömegbalesetet okoztak a síelni igyekvők között a havas-jeges útviszonyok Olaszország Piemonte régiójában az A2-es autópályán. Mintegy 25 gépkocsi ütközött, 3 ember pedig életét vesztette az ütközés-sorozatban – adta hírül az Euronews. Az országban épphogy megnyitották a sípályákat, és amint arról korábban az Index is hírt adott, a jövő heti iskolai szünet miatt megrohanták a foglalásokkal az üzemeltetőket. 

A hírcsatorna szerint Franciaországban is megbénult a közlekedés La Vienne régió több főútvonalán is, miután. Az ónos eső jégpályává változtatta az aszfaltot, ezért rengeteg kamion rekedt az A7-es autópályán. Máshol autók korcsolyáztak az árokba.

A Hollandiában tomboló ítéletidő – havazás és erős szél – miatt a legmagasabb fokozatú vörös riasztást rendelték el. Az országot a hét elején hatalmas hóval és évek óta nem tapasztalt hideggel sújtó Darcy vihar után továbbra sem enyhül az időjárás. Sok helyütt azzal küzdenek a hatóságok, hogyan tartassák be a koronavírus miatti korlátozásokat a csatornákon korcsolyázó lakossággal. 

Hasonló gondjaik voltak a héten a brit rendőröknek is, akik az Angliában kevéssé megszokott hótakarót élvezve egy többen szánkóznak, figyelmen kívül hagyva a járványvédelmi korlátozásokat. 

Moszkvát az elmúlt másfél évszázad második legnagyobb hómennyisége, egy nap alatt 58 centiméternyi lepte el szombaton, és bénította meg az orosz főváros közlekedését. 1956. február 13-án 60 centi hó szakadt a moszkvaiak nyakába. Az az abszolút rekord.

Az Egyesült Államokat és Kanadát is extrém hideg sújtja, ahogy a meggyengült sarki légörvény, a polar vortex megnyúlása miatt sarki légtömegek árasztják el az országok középső részeit. A Severe Weather szerint az USA-ban, egészen a déli, Mexikói-öbölmenti államokig bezárólag

mintegy 100 millió amerikait fenyeget a sok helyütt rekordokat döntő, -30 celsius fok és az életveszélyes széllökések mellett akár -50 fokig eső hőmérséklet.

Utóbbira főleg a kanadai határ mentén élők száímthatnak az előrejelzés szerint. A 130 autó ütközésével járó texasi tömegbaleset szintén ennek a hideghullámnak a számlájára írható. Az előrejelzések szerint az extrém hideg a hét első napjaiban is folytatódik, hóviharok is várhatóak. 

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2021/02/14/extrem-hideg-es-ho-sujtja-az-eszaki-felteket/