Ezeken a helyeken terjed a koronavírus leginkább a világban

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/c/o/v/covid-vilag-koronavirus-406846.jpg
Megosztás/Share

A világ már a koronavírus elleni küzdelem végső eszközére, a védőoltásokra figyel, eközben azonban a járvány elleni küzdelem sikere még mindig a korlátozásokon múlik – így írható le az a kép, ami pandémia friss adatainak áttekintéséből kirajzolódik. Jó hír, hogy ez működik. A globális járványgörbe folyamatosan esik, és bár még most is sok százezer új fertőzöttet regisztrálnak naponta, a helyzet szinte mindenhol kedvezőbb, mint egy hónappal ezelőtt volt.

A második hullám nagy gócpontjai közül csökkenő esetszámokat láthatunk az Egyesült Államokban, Indiában és Nyugat-Európában is, sőt, az év elején megindulni látszó Kelet-Ázsiában is. Két olyan területet azonosíthatunk, ahol a friss fertőzöttek száma nem mutat karakteres csökkenést. Az egyik Latin-Amerika, a másiik a mi térségünk, Kelet-Közép-Európa.

Latin-Amerikában elsősorban Brazília helyzete figyelemreméltó, hiszen itt az esetszámok a csúcsok felé közelítenek. A régiónkban több olyan ország is van, ahol a járvány terjedése már nem lassul, sőt, esetenként akár visszakanyarodik a járványgörbe. Ilyen Csehország, Lengyelország, Ukrajna, Románia és Magyarország is.

Figyelmet érdemel a két viszonylag nagy átoltottsággal rendelkező ország, Nagy-Britannia és Izrael helyzete. Tanulságos (bár járványügyi szakemberek előzetes véleményét nem cáfolja), hogy a néhány 10%-os átoltottság önmagában még nem fékezi a járványt. Továbbra is mindkét országban szigorú korlátozások vannak életben, ennek köszönhető a vírushelyzet enyhülése.

Címlapkép: Getty images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210214/ezeken-a-helyeken-terjed-a-koronavirus-leginkabb-a-vilagban-469748