Ezt nagyon nem kellett volna pandémia idején, több száz eurós büntetést kaptak

Megosztás/Share

Olaszországban a koronavírus már a Valentin-nap eseményeit is befolyásolta. A szerelmesek által látogatott veronai Júlia-ház udvarára korlátozott számban engedték be a párokat. A több mint 300 ezer üzletet képviselő vendéglátó szövetség az este hatig nyitva tartó éttermek hosszabbítását sürgette, jelezve: a vacsoraidőben fenntartott zárás csak Valentin-napon 230 millió euró kiesést jelent. Liguria tartományban vasárnap nulla órától szigorították a járványkorlátozásokat, így a vendéglátás napközben is kizárólag elvitelre dolgozhat. Ennek ellenére az éttermek megnyitottak: több tengerparti vendéglőt elleptek a francia turisták.

A hatóságok fejenként több száz eurós bírságot szabtak ki, étterem-tulajdonosokra s vendégekre egyaránt.

Éjféltől kijárási tilalom Olaszországban

A zárlat a karácsonyi időszak mellett december 31. és január 6. között is érvényben lesz.

Walter Ricciardi, az Egészségügyi Világszervezet tanácsadója Olaszország azonnali és teljes lezárását sürgette, hangoztatva, hogy az óvintézkedések szigorításának és enyhítésének folyamatos váltakoztatása nem működik.

Mario Draghi miniszterelnök az első kormányülésén az ország „biztonságba helyezését” ígérte. A célok között említette a vakcinázás gyorsítását, az egészségügyi rendszer digitalizációját, az egészségügyi dolgozók létszámának emelését, írta a távirati iroda.

Olaszország: késő vakcinaszállítmányok, megbicsaklott vakcinázás

A hét eleljére ígért csaknem félmillió adag oltóanyagból a Pfizer–BioNTech csupán 53 ezer dózist adott át.

Veneto tartomány jelezte, hogy keddtől indítja újra a síturizmust, a pályákat ötven, a sífelvonókat harminc százalékos kihasználtsággal működtetve. Ugyanakkor az egészségügyi tárca szigorított a beutazáson: a szomszédos Ausztriából érkezőknek ezentúl fel kell mutatniuk egy negatív koronavírustesztet a határon, valamint két hét kötelező karantén is vár rájuk.

Hétfőtől kinyithatnak az éttermek is Olaszországban

A kedvező adatok indokolták a szigorú korlátozások feloldását.

Közben San Marino bejelentette, hogy egyetlen ampulla oltóanyag sem érkezett a miniállamba, amely Olaszországtól várta a szállítmányokat. Ezért a több mint 34 ezer lakos számára San Marino az orosz vakcinát, a Szputnyik V-t akarja beszerezni. 

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2021/02/14/koronavirus_olaszorszag_valentin-nap_siturizmus/