Gyorsítósávon jönnek a mutáns koronavírus elleni vakcinák Európában

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/o/l/t/oltas-vakcina-mutans-szputnyik-v-432078.jpg
Megosztás/Share

Sztella Kiriakídisz az Augsburger Allgemeine című német lapnak elmondta:

a brüsszeli bizottság úgy döntött, hogy nem kell az engedélyeztetési eljárás valamennyi szakaszát lefolytatni a már forgalmazott vakcinák továbbfejlesztett változatainál.

Az új megoldás révén a biztonsági követelmények nem változnak, mégis gyorsabban lehet majd a mutációk elleni védekezésre szolgáló oltóanyaghoz jutni.

A vakcinák mellett a SARS-CoV-2 okozta betegséget (Covid-19) gyógyító szerek engedélyezési eljárását is felgyorsítják – mondta az egészségügyi biztos. Még nem lehet tudni pontosan, hogy mikorra lesz elegendő ilyen gyógyszer az EU-ban, de Brüsszel kiemelten kezeli az ügyet – tette hozzá Sztella Kiriakídisz.

Elmondta, hogy az eddig engedélyezett három oltóanyagból az első negyedév végéig 100 millió adag áll a tagországok rendelkezésére, a második negyedév végéig 300 millió adag, szeptember végéig pedig már 700 millió adag oltást lehet beadni. Így a teljes EU-s lakosság több mint 70 százalékának lehet biztosítani a védettséget. Az oltóanyag-mennyiség tovább növekedhet, ha bevezetik a gyógyszereket és egészségügyi termékeket gyártó amerikai Johnson and Johnson-csoport vakcináját is.

Tíz hónappal ezelőtt nem hitte senki, hogy ennyire gyorsan sikerül biztonságos és hatékony oltóanyagokat kifejleszteni, ezért nem lehet azt mondani, hogy a vakcinabeszerzést a tagországok képviseletében intéző Európai Bizottság “csakis hibákat követett el” – mondta a máltai kereszténydemokrata politikus az Augsburger Allgemeine hírportálján közölt interjúban.

“Az EU nélkül nem jutottak volna vakcinához mind a 27 tagország polgárai a hazájuk nagyságától és gazdasági erejétől függetlenül” – tette hozzá Sztella Kiriakídisz.

A címlapképf forrása: MTI/Szigetváry Zsolt. Egy férfit oltanak be a Szputnyik V koronavírus elleni vakcinával (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjában 2021. február 12-én.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/global/20210214/gyorsitosavon-jonnek-a-mutans-koronavirus-elleni-vakcinak-europaban-469764