Gyorsított eljárással engedélyezteti majd az EU a mutációk ellen kifejlesztett oltásokat és gyógyszereket

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=c5c84e21-cb83-4ee3-8438-a1f7fd93cf35
Megosztás/Share

Az engedélyeztetési eljárás biztonsági követelményei nem változnak, hanem nem kell majd minden vizsgálati szakaszt lefolytatni, hogy hamarabb juthassunk vakcinához.

Gyorsított eljárással engedélyeztetik majd az új típusú koronavírus fokozottan fertőzőképes mutációi ellen kifejlesztett oltásokat az Európai Unióban.

Sztella Kiriakídisz, az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa a német Augsburger Allgemeine lapnak elmondta: a brüsszeli bizottság úgy döntött, hogy nem kell az engedélyeztetési eljárás valamennyi szakaszát lefolytatni a már forgalmazott vakcinák továbbfejlesztett változatainál.

Az új megoldás révén a biztonsági követelmények nem változnak, mégis gyorsabban lehet majd a mutációk elleni védekezésre szolgáló oltóanyaghoz jutni.

A vakcinák mellett a SARS-CoV-2 okozta betegséget (Covid-19) gyógyító szerek engedélyezési eljárását is felgyorsítják – mondta az egészségügyi biztos. Még nem lehet tudni pontosan, hogy mikorra lesz elegendő ilyen gyógyszer az EU-ban, de Brüsszel kiemelten kezeli az ügyet – tette hozzá.

Elmondta, hogy az eddig engedélyezett három oltóanyagból az első negyedév végéig 100 millió adag áll a tagországok rendelkezésére, a második negyedév végéig 300 millió adag, szeptember végéig pedig már 700 millió adag oltást lehet beadni. Így a teljes EU-s lakosság több mint 70 százalékának lehet biztosítani a védettséget. Az oltóanyag-mennyiség tovább növekedhet, ha bevezetik a gyógyszereket és egészségügyi termékeket gyártó amerikai Johnson and Johnson-csoport vakcináját is.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20210214_Unios_biztos_gyorsitott_eljarassal_engedelyeztetik_a_mutaciok_ellen_kifejlesztett_oltasokat#rss