Gyorsított eljárással engedélyeztetik az EU-ban az újabb vakcinákat

https://kep.index.hu/1/0/3666/36667/366671/36667163_2800855_18798405e9527210e54331affd37cb56_wm.jpg
Megosztás/Share

Gyorsított eljárással engedélyeztetik majd a koronavírus fokozottan fertőzőképes mutációi ellen kifejlesztett oltásokat az Európai Unióban – közölte az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa egy vasárnapi lapinterjúban az MTI szerint. 

Sztella Kiriakídisz az Augsburger Allgemeine című német lapnak elmondta: a brüsszeli bizottság úgy döntött, hogy

nem kell az engedélyeztetési eljárás valamennyi szakaszát lefolytatni a már forgalmazott vakcinák továbbfejlesztett változatainál.

Az új megoldás révén a biztonsági követelmények nem változnak, mégis gyorsabban lehet majd a mutációk elleni védekezésre szolgáló oltóanyaghoz jutni – fejtette ki. 

Hozzátette:

a vakcinák mellett koronavírus elleni gyógyszerek engedélyezési eljárását is felgyorsítják.

Még nem lehet tudni pontosan, hogy mikorra lesz elegendő ilyen gyógyszer az EU-ban, de Brüsszel kiemelten kezeli az ügyet – részletezte Sztella Kiriakídisz.

A Európai Bizottság biztosa elmondta: az eddig engedélyezett három oltóanyagból az első negyedév végéig 100 millió adagot tudnak a tagországok rendelkezésére bocsátani. 

A második negyedév végéig 300 millió adag, szeptember végéig pedig már 700 millió adag oltást lehet beadni.

Így a teljes EU-s lakosság több mint 70 százalékának lehet biztosítani a védettséget. Az oltóanyag-mennyiség tovább növekedhet, ha engedélyezik a Johnson&Johnson vakcináját is – részletezte. 

A máltai politikus azt is elmondta: ennek fényében nem lehet azt mondani, hogy a vakcinabeszerzést a tagországok képviseletében intéző Európai Bizottság csak hibákat követett volna el.

Az EU nélkül nem jutottak volna vakcinához mind a 27 tagország polgárai a hazájuk nagyságától és gazdasági erejétől függetlenül

– emelte ki Sztella Kiriakídisz.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2021/02/14/eu_koronavius_vakcina_engedelyeztetes_gyorsitott_eljaras/