Gyorsul a koronavírus-járvány Magyarországon- de pontosan hol?

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/k/o/r/koronavirus-magyarorszag-432050.jpg
Megosztás/Share

Ahogy az lenni szokott, az elmúlt 24 órában is Budapesten és Pest megyében azonosították a legtöbb új fertőzöttet. Az elmúlt egy hétben az összes regisztrált eset 35%-a származott Közép-Magyarországról, ebben azonban semmi meglepő sincs, hiszen ez alig több, mint a térség teljes hazai népességben betöltött aránya (31%).

A terjedés regionális mintájáról pontosabb képet mutatnak a népességarányos fertőzési adatok, különösen annak időbeli változása. Az alábbi népességarányos térképen látszik, hogy a Dél-Dunántúlon és az ország északi megyéiben van leginkább jelen a koronavírus.

Azoknak, akik szorosabban nyomon követik a Portfolio napi helyzetjelentéseit nem okozhat meglepetést Somogy és Tolna pozíciója, mivel hetek óta itt a legmagasabbak a népességarányos mutatók. Ugyanakkor az északi megyék előretörése új jelenség. Különösen úgy, hogy Komárom-Esztergom megye néhány nap alatt ugrott előre ekkorát. Az alábbi grafikonon látszik, hogy itt valóban a hét második felének jelentései hoztak látványos változást.

A 300 ezer fős népességű megyében a második hullám csúcsán is erős volt a járvány,  de aztán a lezárásoknak köszönhetően nagy enyhülés következett, és a lakosságarányos mutatói belesimultak az országos adatokba.

Karácsony Gergely főpolgármester figyelmeztető szavai miatt az országos közvélemény is tud arról, hogy Budapesten erősödik a járvány. A statikus helyzetet mutató térképeken mindez azért nem látványos, mert a főváros néhány hete még a legkevésbé fertőzött területek közé tartozott, innen indult meg az emelkedés. A tegnapi jelentésben viszont már 500 feletti esetszám szerepelt, ilyen magas számot pedig utoljára karácsony előtt láthattunk. A megugrás az elmúlt négy nap adataiban látszik igazán. 

Hasonló a helyzet Pest megyében, de ott összességében még nem látunk ennyire erős emelkedést.

Az országos átlaghoz hasonlóan egyenletesebb, de hosszabb ideje tartó erősödést láthatunk Borsodban és Győr-Moson-Sopron megyében.

Végezetül pedig következzen egy olyan járványgörbe, ami a másik oldalról mutatja meg az országos egyenetlenséget. Jász-Nagykun-Szolnok megyéből napról napra az idei mélyponthoz közeli adatokról érkezik jelentés, és így a trend továbbra is enyhén ereszkedő. Hasonló a helyzet egyébként Hajdú-Biharban és Békés megyében is.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210214/gyorsul-a-koronavirus-jarvany-magyarorszagon-de-pontosan-hol-469752