Japán is jóváhagyta az első vakcinát, amit használhatnak az országban

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=6b2d39b5-a301-45e3-8bdd-898641bfc40e
Megosztás/Share

Japán jóváhagyta az amerikai Pfizer és a német partnercég, a BioNTech által kifejlesztett, koronavírus elleni vakcinát – jelentette be az ország egészségügyi minisztériuma vasárnap.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Ez a koronavírus elleni első védőoltás, amelyet az ázsiai ország hatóságai engedélyeztek.

A vakcinát mínusz 70 Celsius-fokon kell tárolni. Ennek kapcsán Kato Kacunobu japán kormányszóvivő újságíróknak leszögezte: a pénteken érkezett 400 ezer dózis tárolását nem veszélyeztették azok az áramkimaradások, amelyeket a szombaton a Fukusima prefektúrában észlelt, 7,0-7,3-as magnitúdójú földrengés okozott.

A szigetország a tervek szerint február közepén kezdi meg az oltást, elsőként az egészségügyi dolgozókat oltják be, őket követik a 65 év felettiek.

A 126 milliós Japán eddig összesen 314 millió vakcinára kötött szerződést az AstraZeneca, a Moderna és a Pfizer céggel.

Tokió továbbra is eltökélt abban, hogy a terv szerint július 23-án megkezdődjön az olimpia. A japán kormány iránti közbizalom mindazonáltal meggyengült a járvány kezelése miatt, amely bírálói szerint túl lassú és következetlen.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20210214_Japan_is_jovahagyta_az_elso_vakcinat_amit_hasznalhatnak_az_orszagban#rss