Karácsony Gergely: ellehetetlenülhet a főváros tömegközlekedése vagy a folyóvíz-ellátás, ha nem fizetnek a cégek

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/b/u/d/budapest-duna-395270.jpg
Megosztás/Share

Karácsony Gergely aláírásával levelet kaptak fővárosi vállalkozók a hivatalos ügyfélkapun keresztül, amelyben arra kéri őket, ne éljenek az 50 százalékos iparűzési adó kedvezménnyel, különben év vége előtt ellehetetlenülhetnek olyan fővárosi közszolgáltatások, mint például a tömegközlekedés vagy a folyóvíz-ellátás. 

Karácsony a levélben emlékeztet, 2020 december végén a kormány úgy döntött, hogy állami támogatásként a kis- és középvállalkozások, valamint az egyéni vállalkozók iparűzési adója a 2021. évre a felére csökkenthető, miközben Budapest esetében az így kieső források pótlásáról semmilyen kormányzati döntés nem született. Az érintett vállalkozásnak egyénileg, a NAV-on keresztül benyújtott űrlapon kérnie kell ennek a kedvezménynek az igénybevételét.

A fővárosi közszolgáltatásokhoz szükséges bevételek közel 60 százalékát adják a helyben működő cégek iparűzésiadó-befizetései. Ez 2019-ben 165,5 milliárd forintos bevételt hozott a fővárosnak. A járvány és az azzal kapcsolatos kormányzati lépések miatt 2020-ban a tervezetthez képest eleve 32 milliárd forinttal kisebb összeg érkezett be.

Az iparűzési adó felezésének azonban könnyen lehet az a hatása, hogy a fővárosi közszolgáltatások finanszírozása már ez év vége előtt ellehetetlenül, ami rontja a gazdasági kilábalás esélyeit, ezzel a vállalkozások kilátásait is.

Az iparűzési adóból származó kedvezmény állami támogatásnak minősül, így annak igénybevétele esetén annak összegét a vállalkozás által a későbbiekben igénybe venni kívánt európai uniós vagy más állami támogatás összegével össze kel számítani, így az a később igénybe vehető támogatási lehetőségek mértékét is csökkentheti az érintett vállalkozásnál – hívta fel a figyelmet Karácsony a levélben. 

(ATV

A címlapkép forrása: Getty Images. 

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210214/karacsony-gergely-ellehetetlenulhet-a-fovaros-tomegkozlekedese-vagy-a-folyoviz-ellatas-ha-nem-fizetnek-a-cegek-469780