Kína: Washingtonnak nem kellene ujjal mutogatnia azokra, akik támogatták a WHO-t

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=0a0fd19c-a529-49de-a876-a27bdd30610a
Megosztás/Share

Továbbra is nagy a feszültség Kína és az Amerikai Egyesült Államok között, a koronavírus-járvány miatt.

Az Egyesült Államok az utóbbi években ártott a multilaterális együttműködésnek és az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO), nem kellene ujjal mutogatnia Kínára és más olyan országokra, amelyek támogatták a WHO-t a koronavírus-járvány során – nyilatkozta a washingtoni kínai nagykövetség szombaton.

A diplomáciai képviselet Jake Sullivannek, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának arra a közleményére reagált, amelyben a Fehér Ház felszólította Kínát, hogy tegyen elérhetővé adatokat a pandémia legelső időszakából, és amelyben aggódtak amiatt, ahogyan a WHO ismertette kínai vizsgálódásainak eredményeit.

A kínai nagykövetség szerint Peking örül Washington döntésének, hogy vissza akar térni a WHO-val folytatott együttműködéshez. Hozzátették azonban, hogy ahelyett, hogy másokat bírálná, az Egyesült Államoknak példamutató módon kellene viselkednie.

A WHO négyhetes kínai vizsgálata nem talált bizonyítékot arra, hogy 2019 decembere előtt jelen lett volna a vírus Vuhanban; a kórokozó valószínűleg állati közvetítéssel jutott át emberre, és felettébb valószínűtlen, hogy laboratóriumból szabadult el. Utóbbira többször utalt a korábbi amerikai kormány, de Kína következetesen visszautasítja a feltételezést.

Donald Trump előző amerikai elnök el is határozta, hogy az Egyesült Államok kilép a WHO-ból, mert megítélése szerint a szervezet Kína bábjává vált, ám utódja, Joe Biden visszavonta a döntést. Sullivan hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni a szervezet hitelességét.

“Mélységes aggodalmaink vannak azzal kapcsolatban, ahogyan a Covid-19 vizsgálatának első eredményeit bemutatták, és kérdéseink vannak arról, hogyan jutottak ezekre a megállapításokra” – tudatta Sullivan.

A 2020 tavaszára világjárványt okozó új típusú koronavírus a jelenlegi adatok szerint a közép-kínai Vuhanban terjedt át először állatról emberre.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20210214_Kina_Washingtonnak_nem_kellene_ujjal_mutogatnia_azokra_akik_tamogattak_a_WHOt#rss