Kiszámolták, hány ember életét mentik meg az oltások az Egyesült Államokban

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/k/o/r/koronavirus-usa-382932.jpg
Megosztás/Share

A Betegségmegelőzési és Megelőzési Központ adatai szerint országszerte több mint 50 millió adag vakcinát adtak be. De nem csak az oltás számít: ha az amerikaiak 95% -a a következő héttől maszkot viselne, 34 ezer további életet lehetne megmenteni.

A számítások bizonytalanságát növeli a brit variáns terjedése, ez a vírus ugyanis jóval gyorsabban fertőz. A B.1.1.7 változat eddig 981 esetben, 37 tagállamban bukkant fel – közölte a CDC ezen a héten.

Az előrejelző csapat elmondta, hogy a 614 ezer halálos áldozat júniusig az alapforgatókönyvüknek számít, a a legrosszabb forgatókönyv szerint az amerikai halálesetek június 1-ig elérhetik a 645 000-et. Erre akkor kerülhet sor, ha az emberek fegyelmezettsége a védekezést illetően alábbhagy. 

“A vírus terjedését a tél folyamán korlátozta a maszkok viselése, a kisebb mobilitás és a magas fertőzési kockázatú helyszínek, mint például a beltéri étkezdék elkerülése” – mondta az IHME. “Ahogy a napi esetek száma csökken és a beoltottság növekszik, a a fegyelem is valószínűleg csökken, ez pedig emeli a fertőzési  kockázatokat.”

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210214/kiszamoltak-hany-ember-eletet-mentik-meg-az-oltasok-az-egyesult-allamokban-469742