Mielőtt elkezdene filmet nézni a neten, mérjen rá ezzel a programmal

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=77468977-f16d-4a50-bb90-81b9f1a210f4
Megosztás/Share

A jól ismert Speedtest fejlesztője úgy gondolta, annyira megváltozott a világ és az internetezési szokás mára, hogy speciális teszt kell a streaming-teljesítmény mérésére.

A világ talán leggyakrabban használt internet-sebesség tesztje az Ooakla cég Speedtestje, amely futtatható asztali gépeken és mobileszközökön is. A koronavírus-járvány hatására történt valami egyértelmű változás az interneten: miután sokan kényszerültek a négy fal közé, megnövekedett a Netflix és a hasonló streaming-szolgáltatók ázsiója.

A video streaming immár piaci erővé vált, amelyet még a hálózatüzemeltetők is különleges esetként kezelnek. Az Ookla is egyetért ezzel, és miután úgy gondolta, hogy szokásos tesztkészlete és algoritmusai kevésbé alkalmazhatók a streamingre, úgy döntött, hogy speciális videotesztet fejleszt, amely természetesen a Speedtest része lesz.

A videostreaming csak úgy falja a sávszélességet, de nem csak ezért kell másképp tesztelni az Ookla szerint. Míg a hálózati sebesség minden bizonnyal befolyásolja a videoélményt, a szolgáltatók rutinszerűen más prioritással kezelik az ilyen forgalmat, mint a többit. Ez azt jelenti, hogy a videó máshogyan képes teljesíteni, mint a többi online tevékenység, függetlenül attól, hogy milyen gyors a hálózat letöltési sebessége. A pontos videoméréshez tényleges videolejátszásra van szükség, mert a videoforgalmat nem lehet szimulálni egy hálózaton keresztül.

A Speedtest új speciális videotesztje azonban többet is elárul annál, mint hogy a kapcsolat megfelelő-e avagy sem a streaminghez. Például arról is tájékoztat, hogy milyen eszközzel lehet a legjobban élvezni a videókat, és ez segíthet eldönteni, hogy megpróbáljon-e a felhasználó streamelni a nagy tévén, vagy inkább a telefont használja. És ha az eredmények azt mondják, hogy nem lehet megfelelő módon streamelni a tesztet futtató eszközön, akkor az Ookla szerint itt az ideje, hogy a hagyományos Speedtestet használva a felhasználó kiderítse, érdemes-e szolgáltatót váltania.

A Speedtest Video Test funkció jelenleg csak az iPhone-os alkalmazásban található meg, de az Ooakla ígérete szerint hamarosan más platformokon is megjelenik. A teszt az alkalmazás alján található fülről érhető el, az indításához meg kell érinteni középen a videó ikont az alsó menüsorban.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20210214_speedtest_iphone_app_videoteszt_streaming_sebessege#rss