Müller Cecília: a brit koronavírus-mutáns miatt indult be a járvány Magyarországon

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/v/a/k/vakcina-oltas-moderna-oltoanyag-432096.jpg
Megosztás/Share

Nő a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, a növekedést feltehetően a vírus brit mutációjának magyarországi terjedése okozza

– mondta az országos tisztifőorvos vasárnap a közmédiának.

A brit mutáns megbetegítőképessége és terjedési sebessége nagyobb: míg a tavaly megjelent koronavírussal fertőzöttek két-három embernek adják át a betegséget, a brit mutánssal fertőzöttek négynek

– mondta, hozzátéve: emiatt elképzelhető, hogy ismét gyorsabban terjed majd a vírus.

Az országos tisztifőorvos szerint a járványból a védőoltás a kivezető út,

a védelmi intézkedéseket csak akkor lehet feloldani, ha elegendő mennyiségű oltóanyag lesz elérhető, és azzal elég embert oltanak be.

A Magyarországon elérhető vakcinák biztonságosak, hatékonyak, és a brit vírusmutáns ellen is védelmet nyújtanak – emelte ki.

Hozzátette, hogy a szakemberek minden bejelentetett mellékhatást kivizsgálnak. Müller Cecília beszélt arról is, hogy az oltási terv szerint először a fertőzésnek leginkább kitetteket és a legvédtelenebbeket igyekeznek megvédeni, ezért az első körben az egészségügyi dolgozókat, a második körben pedig a szociális intézmények lakóit és dolgozóit oltották be. Utóbbiak oltása a hétvégén is tart: van, ahová először mennek ki oltani, de van, ahová már a második dózissal érkeznek – tette hozzá.

Azt mondta: reméli, hogy hétről hétre egyre több vakcina lesz Magyarországon, és a gyártók – az oltóanyag hatásosságát újabb csoportokon megvizsgálva -, kiterjesztik, hogy kiknek adható be az adott vakcina.

Magyarországon az oltóanyagot csak azok a célcsoportok kapják meg, amelyeket az adott vakcina vonatkozásában már vizsgáltak – hangsúlyozta Müller Cecília. Ismételten felhívta a figyelmet arra: azt, hogy egy ember adott időben az oltást megkaphatja-e, mindig a kezelőorvos, az oltóorvos dönti el.

A címlapkép forrása: MTI/Vasvári Tamás. A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinájának üres ampullái, miután az oltóanyagot előkészítették oltáshoz a martonvásári Harmónia Gondoskodás Idősek Otthonában 2021. február 13-án.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210214/muller-cecilia-a-brit-koronavirus-mutans-miatt-indult-be-a-jarvany-magyarorszagon-469776