Putyin szerint Navalnij csak egy statiszta

https://kep.index.hu/1/0/3666/36663/366630/36663057_2800541_183310b732413dd5aca6cee59faaadcf_wm.jpg
Megosztás/Share

Az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus mellett tartott tüntetések Oroszország ellenfeleinek arra vonatkozó próbálkozásai, hogy kihasználják az elégedetlenséget az orosz lakosság körében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök szombat este az MTI szerint. 

Ezt a statisztát éppen most használják. Éppen akkor, amikor a világ minden országában, így nálunk is az embereknél kiütközik a fáradtság, a felgyülemlett harag és az elégedetlenség 

– mondta az orosz elnök Navalnijra utalva. Az elmúlt hónapokban ugyanakkor az elnök igyekezett elkerülni, hogy akárcsak utalnia is kelljen megszólalásaiban a megmérgezett politikusra. Többnyire a nevét sem mondta ki, csak az az emberként utalt rá. 

Meglátása szerint Oroszország ellenfelei, illetve potenciális ellenfelei mindig is nagyra törő és hatalomra éhes emberekre támaszkodtak, hogy akadályozzák Oroszország befolyásának kiterjesztését a posztszovjet térségben.

Az utóbbi hetekben tízezrek követelték a bebörtönzött Kreml-kritikus ellenzéki szabadon engedését.

A tüntetésekről, amelyek részben Putyin ellen irányultak, több mint 11 ezer embert állítottak elő.

Vasárnapra Navalnij hívei egy újabb tiltakozási formát jelentettek be: arra kérték az embereket, hogy este a házak elé kiállva magasba tartott, bekapcsolt zseblámpákkal mutassák ki szolidaritásukat az ellenzéki politikussal.

Egy orosz bíróság február 2-án letöltendőre változtatta Navalnijnak az úgynevezett Yves Rocher-ügyben hozott felfüggesztett – többéves – szabadságvesztését arra hivatkozva, hogy a politikus megsértette a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit. Navalnij védelme fellebbezést nyújtott be a döntés ellen.

Az ellenzéki politikus januárban tért vissza Oroszországba, miután Németországban kezelték, német szakértők szerint Novicsok idegméreggel elkövetett merénylet után.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2021/02/14/vlagyimir-putyin-navalnij-csupan-oroszorszag-ellenfeleinek-statisztaja-/