Szerbiának annyi koronavírus-vakcinája van, hogy már ajándékozgatnak belőle

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/v/a/k/vakcina-oltas-covid19-2021-427346.jpg
Megosztás/Share

A Pfizer/BioNTech 4680 adag vakcinájával így már a jövő héten megkezdődhet az észak-macedón egészségügyi dolgozók beoltása. Az átadási ceremónián elhangzott, először azok kapják meg a vakcinát, akik a koronavírus-fertőzötteket látják el.

A várakozások szerint Szerbia két hét múlva újabb, körülbelül négyezer adag oltóanyagot ad a szomszédos országnak, hogy a vakcina második dózisát is megkaphassák a beoltottak.

Szkopjei jelentések szerint a jövő héten a kínai Sinopharm kétszázezer adag oltóanyaga is megérkezik az országba.

Venko Filipce észak-macedón egészségügyi miniszter csütörtökön a közösségi médiában hívta fel a figyelmet arra, hogy alig néhány órával a bejelentés után, miszerint megérkeznek az első oltóanyagok az országba, majdnem 24 ezren jelezték, hogy beadatnák az oltást.

Szerbia azért tud oltóanyagot ajándékozni a szomszédos országoknak, mert az európai országok közül elsőként vásárolt nagy mennyiségű vakcinát Kínából és Oroszországból, emellett pedig a Pfizer/BioNTech, valamint az AstraZeneca oltása is elérhető az országban.

Szerbia, Albánia és Bosznia-Hercegovina után ezzel Észak-Macedónia lett a negyedik ország a Nyugat-Balkánon, amely megkezdte az immunizációt. A bejelentések szerint Montenegróban és Koszovóban a hónap végén kezdődhet meg a lakosság beoltása.

A címlapkép forrása: Getty Images. 

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210214/szerbianak-annyi-koronavirus-vakcinaja-van-hogy-mar-ajandekozgatnak-belole-469768