Újabb összefüggésre mutattak rá tudósok a koronavírus-járvány és a klímaváltozás között

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=ec6d51b0-9f24-49de-ac78-33acd1c21551
Megosztás/Share

Először szolgáltak kutatók közvetlen bizonyítékkal arra, hogy a klímaváltozás tehető felelőssé a koronavírus-járvány kitöréséért. A változó éghajlat ugyanis az oka, hogy egyre több denevér él már a kínai Jünnan tartományban, ahonnan a feltételezések szerint kiindult a koronavírus-járvány – számolt be a hírről a Science Daily.

Dél-Kína a denevérektől kiinduló vírusok valóságos járványgócpontjává válhat a kutatók szerint.

A Science of the Total Environmentben megjelent tanulmányukban arra mutattak rá, hogy a dél-kínai Jünnan tartományban, valamint Myanmarban és Laoszban is jelentős változáson esett át a növényzet az elmúlt évszázad során. A változó éghajlati viszonyok miatt pedig – aminél közrejétszik az emelkedő hőmérséklet, a napsütés és a szén-dioxid kibocsátás is – a korábbi trópusi cserjés növényzet trópusi szavannává és lombhullató erdőkké vált – ez pedig igencsak kedvez a denevéreknek.

Jünnanba a vizsgált időszak alatt 40 új denevérfaj költözött be – és velük együtt 100 újabb, denevérektől kiinduló megbetegedés a tudósok szerint.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a világjárványok kiindulásának vizsgálata szempontjából is fontos, hogy többet tudjunk a klímaváltozás, és a potenciális vírusokat hordozó denevérek megváltozó élőhelyének a kapcsolatáról.

A legtöbb, denevérek által hordozott vírus közvetlenül nem tud „átugrani” az emberre. Arra is kitértek azonban, hogy jelenleg a világ denevérpopulációja 3000 különböző típusú koronavírust hordoz – egy denevér átlagosan 2,7-et – anélkül, hogy bármilyen tünetet mutatnának.

Az viszont ránk nézve rossz hír, hogy a klímaváltozás következtében átalakuló élőhelyük miatt ezek a vírusok már az emberekre is veszélyesek, mert fejlődhetnek és átterjedhetnek más fajokra is.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/gazdasag.zhvg/20210214_Ujabb_osszefuggesre_mutattak_ra_tudosok_a_koronavirusjarvany_es_a_klimavaltozas_kozott#rss