A koronavírus evolúciójától tartanak a virológusok, rejtélyes mutációt fedeztek fel

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/k/o/r/koronavirus-covid-19-432120.jpg
Megosztás/Share

Az élet története tele van egy irányba mutató mutációk sorozatával, amikor egymástól függetlenül is egy irányba tartott a fajok vagy egyedek fejlődése, ezt már Charles Darvin is felismerte. A koronavírus mutálódásával most ezt figyelhetik meg élőben a kutatók.

Miközben a világ a brit és a dél-afrikai vírusvariánsra figyel, az Egyesült Államokban érdekes jelenségre figyeltek fel:

hét mutáns koronavírust is azonosítottak, melyek nem teljesen azonosak egymással, de a vírus mind a hét páciensben ugyanabba az irányba fejlődött.

A kutatók attól tartanak, hogy a betegség esetleg ragályosabb lehet ettől. Mindezt egy vasárnap publikált amerikai kutatás rögzítette, amelynek egyik szerzője, Jeremy Kamil szerint világos, hogy valami történik ezzel a mutációval, a vírus evolúciós fejlődésen mehet keresztül.

Azt még nem lehet tudni, hogy a mutációtól gyorsabban terjedhet-e a vírus, viszont azért aggódnak a kutatók, mert a vírusnak éppen az a génszakasza módosul, amelyik az emberi sejtekbe történő bejutásért felelős tüskefehérje alakját határozza meg.

A vírus felszínén lévő tüskefehérjét 1200 molekuláris építőelem (aminosav) alkotja, a hét vírusvariáns mindegyikében a 677. aminosav felépítése módosult.

A mutációt 7 olyan pácinesnél találták meg a vírus géntérképét rögzítő amerikai adatbázisban, akiknek nem volt egymáshoz közük. Az Egyesült Államokban a minták 1 százalékát rögzítik ebben az adatbázisban, a kutatók szerint ennél sokkal nagyobb adatbázist kellene építeni, hogy jobban megfigyelhessék a vírus változását.

(New York Times)

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210215/a-koronavirus-evoluciojatol-tartanak-a-virologusok-rejtelyes-mutaciot-fedeztek-fel-469830