A németek több ezer embert fordítottak vissza a cseh határon

https://kep.index.hu/1/0/3668/36684/366841/36684131_2802097_567b3c912eece342047135dce606ac2d_wm.jpg
Megosztás/Share

A mai napon több ezer embert visszafordítottak Németországban a Csehországgal és az ausztriai Tirol tartománnyal közös határszakaszon a koronavírus-járvány miatt elrendelt új beutazási korlátozásokra hivatkozva. Hétfői kormányzati adatok szerint nagyjából minden második utazótól megtagadják a belépést.

Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) fokozottan fertőzőképes mutációinak feltartóztatására elrendelt beutazási korlátozások első bő 24 órája alatt, hétfő reggelig hozzávetőleg tízezer ellenőrzést hajtottak végre a határigazgatásért felelős szövetségi rendőrség egységei a csehországi és a tiroli átkelőknél.

A belépésre jelentkezők nagyjából fele, vagyis ötezer ember nem felelt meg a feltételeknek, ezért őket mind vissza kellett fordítani – ismertette a berlini kormányszóvivői tájékoztatón Steve Alter, a szövetségi belügyminisztérium szóvivője. Mint mondta, a Németországban dolgozó külföldiek közül csak az úgynevezett rendszerszintű fontosságú munkakörben dolgozókat engedik be. Az ilyen munkakörök listáját az Európai Bizottság állította össze, a német átkelőkön is ezt használják.

Steffen Seibert kormányszóvivő a hétfői berlini tájékoztatón hangsúlyozta, hogy nem volt más választásuk, mint a beutazás szigorú korlátozása, mert az érintett területeken, Németország közvetlen szomszédságában rohamosan terjednek a SARS-CoV-2 fokozottan fertőzőképes változatai. A schengeni belső határok szabad átjárhatóságát közös európai érdeknek nevezte, ezért a korlátozásokat a járványhelyzet alakulásától függően a lehető leghamarabb visszavonják.

A német kormány vasárnaptól rendelt el beutazási korlátozást Csehországra, Tirolra, valamint Szlovákiára vonatkozóan is. Szlovákiával és Csehországgal kapcsolatban a B.1.1.7. jelzésű, úgynevezett brit vírusvariáns terjedése, Tirollal kapcsolatban a B.1.351 jelzésű, először Dél-Afrikában azonosított vírusváltozat által okozott fertőződések okoznak aggodalmat Németországban.

Bajorországba csak az egészségügyben dolgozó külföldi vendégmunkásokat engedték be, míg Szászországba a mezőgazdasági vendégmunkásokat is. Minden esetben feltétel volt a friss negatív vírusteszt. A határállomások cseh oldalán ezért már vasárnap mozgó tesztelőállomásokat állítottak fel a hatóságok.

Inkább felhagynak az ingázással a csehek

Több ezer cseh vendégmunkás, aki nem az egészségügyben, hanem más területeken dolgozik, már vasárnap este átment Németországba, ahol munkaadójuk ideiglenes szálláshelyet biztosított nekik – jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió. Ez az intézkedés nem váltott ki egyöntetű pozitív fogadtatást a csehek körében, a többség azonban azt mondja, nem akarja elveszíteni munkáját, ezért inkább vállalja az ideiglenes németországi tartózkodást. A napi ingázás lehetősége ugyanis, amely több tízezer cseh állampolgárt érintett, hétfőn a szigorú határellenőrzések bevezetésével megszűnt.

Csehország és Németország között hétfőn ideiglenesen megszűnt a vasúti és autóbusz-összeköttetés. A csehek bejelentették, hogy Prágából nem indulnak sem személyszállító vasúti szerelvények, sem autóbuszok Németországba.

A franciák nem kérnek a határzárból

Párizs nem szeretné, ha Németország Franciaország felé is lezárná a határait az újabb koronavírus-variánsok terjedésének megfékezése céljából – jelezte hétfőn Clément Beaune francia Európa-ügyi államtitkár, miután a német hatóságok szigorították a belépést a cseh és az osztrák határszakaszon.

A francia diplomácia szerint Németország hasonló lépésre készül a következő napokban a francia határszakaszon is, miután a kelet-franciaországi Moselle megyében erősen romlik az egészségügyi helyzet a dél-afrikai variáns terjedése miatt.

A keleti régióban a járvány gyorsabban terjed, mint Franciaország más részein, itt százezer lakosra csaknem 300 fertőzött jut. Az országos átlag jelenleg 205.

Nem szeretném, ha Németország teljesen lezárná a határát Franciaországgal

– mondta az államtitkár a France Info hírrádióban, jelezve, hogy egyeztetéseket kezdeményezett Németországgal ennek elkerülésére.

Amennyiben Németország csökkenteni kényszerül a forgalmat Franciaország felé, azt szeretném, ha együtt határoznánk meg a lehető legszélesebb körben a kivételeket. Két nagy aggodalmunk van: a teherforgalom és a határmenti ingázók. Számukra a munkaképesség és a pénzkereseti lehetőség a tét

– hangsúlyozta a francia kormánytag.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2021/02/15/franciaorszag-nemetorszag-koronavirus-a-vilagban-hatarzar-csehorszag/