A WHO jóváhagyta az AstraZeneca vakcináját

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=ec302a75-9c72-4c32-8d69-b66c59545d24
Megosztás/Share

Az oltóanyagot Dél-Koreában és Indiában gyártják majd.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn engedélyezte az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által közösen kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyag sürgősségi felhasználását, tovább bővítve ezzel a viszonylag olcsó vakcinákhoz való hozzájutást a fejlődő országokban.

A WHO genfi közleménye szerint a jóváhagyott oltóanyagot az AstraZeneca-SKBio dél-koreai, illetve az Indiai Szérum Intézet (SII) gyógyszergyár állítja elő.

“Most minden készen áll a vakcinák gyors forgalmazásához, de tovább kell bővítenünk a termelést” – jelentette ki Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szakosított ENSZ-szervezet főigazgatója.

A WHO néhány nappal azután adta ki a hivatalos engedélyt, hogy a szakértői tanácsadó bizottsága ideiglenesen ajánlotta a védőoltást. Közölte, hogy két adagban kell beadni, 8-12 hét különbséggel, felnőttek számára, és felhasználható azokban az országokban is, ahol a vírusnak a Dél-afrikai Köztársaságban azonosított változata is elterjedt.

Az Európai Gyógyszerügynökség január 29-én adott zöld jelzést az oltóanyagnak, Magyarországon pedig január 21-én kapott ideiglenes engedélyt az AstraZeneca vakcinája.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20210215_A_WHO_jovahagyta_az_AstraZeneca_vakcinajat#rss