Az egységpárti győzelem ellenére maradhat a szeparatista kormány Katalóniában

Megosztás/Share

444 Hírlevelek

Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

A spanyol szocialista kormánypárt leágazása, a PSC nyerte a hétvégi választásokat Katalóniában. Salvador Illa, a központi kormány egészségügyi minisztere a szavazatok 23 százalékát gyűjtötte be, amit Pedro Sánchez madridi miniszterelnök is sikerként adhat el, hiszen szövetségese 2017-hez képest csaknem megduplázta mandátumai számát, és a legjobb eredményét érte el 2006 óta. 

Salvador IllaFotó: CRISTINA DIESTRO/AFP

A szeparatista pártok azonban továbbra is többségben vannak a törvényhozásban, és könnyen koalíciós kormányt alakíthatnak. A 21,3 százalékos ERC már a héten nyélbe is ütné az egyezséget. Elvileg lehetséges az is, hogy más törésvonal mentén, egység- és függetlenségpárti baloldaliak szövetkezzenek, de az ERC elnöke, Oriol Junqueras kizárta, hogy összefogjon a szocialistákkal, írja az El País

Oriol Junqueras, az ERC elnökeFotó: Albert Llop/NurPhoto via AFP

A járvány miatt nagyon alacsony, mindössze 53 százalékos volt a részvétel, szemben a legutóbbi, 79 százalékos aránnyal. Ha marad is a függetlenségpárti vezetés, a Reuters szerint kicsi az esély, hogy a 2017-eshez hasonló káosz alakuljon a tartományban. 

A katalán parlament akkor függetlenségi nyilatkozatot fogadott el, ami komoly politikai válsághoz, a madridi alkotmánybíróság fellépéséhez és tüntetésekhez vezetett. Mostanra csitultak az indulatok, és a vírus okozta válság köti le az emberek figyelmét.

A szavazás utolsó órájában megerősített vagy gyanús koronavírusos betegek is leadhatták voksaikat. Őket nem maszkban, hanem teljes védőfelszerelésben várták a szavazóhelyiségekben.

Fotó: Pau de la Calle/NurPhoto via AFP

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Kapcsolódó

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2021/02/15/az-egysegparti-gyozelem-ellenere-maradhat-a-szeparatista-kormany-kataloniaban