Bill Gates: Egy újabb járvány veszélye mindig a fejünk felett fog lógni

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=51bc540a-50ed-44b7-92cf-8b2aa8cbecb3
Megosztás/Share

A Microsoft milliárdos társalapítója szerint a koronavírus elvonultával sem dőlhetünk hátra. Fejlesztenünk és kutatnunk kell, máskülönben baj lesz – mondta.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Az egészségügyi témákban egyre gyakrabban nyilatkozó Bill Gates volt a vendége a népszerű Veritasium YouTube-csatornának, ahol mi másról, mint a koronavírus-járványról faggatták. (Gates alapítványain keresztül dollár százmilliókkal támogatja a kórokozó elleni küzdelmet.)

A Microsoft társalapítója szerint a koronavírus rendkívül nehéz helyzetbe hozta a világot, ám ha nem készülünk fel idejében, nem kutatunk eleget, nem fektetünk új technológiákba, félő, hogy egy újabb járvány ennél is nagyobb pusztítást végez majd.

Gates szerint lehetetlen megjósolni, pontosan milyen kórokozóval kell szembenéznie a majdani embereknek, de biztos benne, hogy járványok később is lesznek. “Nem tudjuk, hogy ez a koronavírus vagy az influenza egy új fajtája, esetleg egy olyan vírus lesz, amelyet még egyáltalán nem ismerünk” – mondta a jövőbe tekintve Gates, aki a számos internetező vélekedésével ellentétben nem felelős a mostani helyzetért.

A Microsoft második embere szerint a világ egyre okosabbá válásával az olyan veszélyekre is fel kell tudni készülni, mint a bioterrorizmus. Ez egy olyan technológia, amely állítása szerint képes irányíthatóvá tenni bizonyos kórokozókat, így azok felügyelet alatt végezhetik a dolgukat. Bill Gates szerint ez az egyik olyan fenyegetés, amely folyamatos készlenlétet kíván a tudósoktól. A másik a klímaváltozás.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/tudomany/20210215_bill_gates_jarvany_koronavirus_bioterrorizmus#rss