Egyelőre nem tart hagyományos évértékelő beszédet Orbán

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=d4e1472e-9963-4830-ba88-c31297a362e7
Megosztás/Share

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakának hétfői megnyitóján várhatóan felszólal a miniszterelnök.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A koronavírus-járvány miatt elhalasztják Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjét – írja az Origo. A lapnak Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke azt írta: a beszéd házigazdája minden évben a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, amely az eseményre a tagságát is összehívja. Ebben az évben azonban azt kérte a szervezet vezetése, hogy

a pandémia után tartsák meg a rendezvényt.

Havasi hozzátette, hogy most a gazdaság újraindítása a legfontosabb, az erről szóló terveit pedig már ismertette a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján.

Orbán eddig hagyományosan a parlament tavaszi ülésszakának kezdete előtt tartott évértékelő beszédet – ez idén most hétfőn kezdődik. A Népszava korábban arról írt: felvetődött, hogy a miniszterelnök online beszéljen – ami viszont félő, hogy „nem szól akkorát” –, később pedig úgy értesült, hogy a szokásos rendezvény helyett az ülésszaknyitányon mond beszédet, ami egyben „évértékelőként” is szolgál majd.

Hétfőn 11 órakor három közelmúltban elhunyt országgyűlési képviselőre, Szabó Ferencre (Fidesz), Tímár Györgyre (FKGP) és Pánczél Gyulára (MDF) történő emlékezéssel kezdődik, majd napirend előtti felszólalások hangzanak el.

A parlament az első napirendi pontban dönthet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2019-es üzleti jelentéséről és beszámolójáról.

Napközben a képviselők a kormány tagjait interpellálhatják. A házelnök napirendi javaslata alapján az interpellációkra és az azonnali kérdésekre egy-egy óra, míg a kérdésekre további 30 perc áll majd rendelkezésre.

A parlament ezt követően előbb megtárgyalhatja, majd el is fogadhatja a Visegrádi Csoport megalakulásának 30. évfordulójáról szóló politikai nyilatkozatot, amelyet a Ház külügyi bizottsága terjesztett elő.

Kedden a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló kormányzati indítvány általános vitájával folytatódik az ülés.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210215_orban_viktor_evertekelo_koronavirus_jarvany#rss