Ha Angliába utazik, három teszttel kalkuláljon

https://kep.index.hu/1/0/3667/36670/366702/36670259_2801091_5c83137e057bede1f30201c792834150_wm.jpg
Megosztás/Share

Életbe lépett az a rendelkezés, amelynek alapján a külföldről Angliába utazóknak az érkezésük utáni tíznapos karantén időszak alatt kötelezően két koronavírus-tesztet kell elvégeztetniük.

A szűrővizsgálatokat előzetesen le kell foglalni, a két PCR-teszt együtt 210 fontba, mintegy 86 ezer forintba kerül.

A beutazóknak a https://www.gov.uk/guidance/how-to-quarantine-when-you-arrive-in-england kormányzati portál nyújt teljes eligazítást a kötelezettségekről, és ez a portál tartalmazza a szűrővizsgálatok lefoglalásához felkeresendő online címet is. Az első szűrővizsgálatot legkésőbb a karantén második napján, a másodikat legkorábban az elkülönítés nyolcadik napján kell elvégeztetni – jelentette az MTI londoni tudósítója.

Beoltották az idősotthonok lakóit, gondozóit, a 80 éven felülieket, valamint az egészségügyi ellátásban dolgozókat is.

Az első teszt célja annak vizsgálata, hogy az utas szervezetében nincs-e jelen a koronavírus valamely új variánsa.

A második szűrés egy általános vírusteszt annak megállapítására, hogy az érkezés óta nem vált-e kimutathatóvá bármilyen koronavírus-fertőzés. 

A brit egészségügyi tárca tájékoztatása szerint azok, akiknek jelentős anyagi nehézséget okoz a szűrővizsgálat 210 fontos díjának kifizetése, kérhetnek halasztott fizetést a foglalás időpontjában. Ezt azonban csak azok vehetik igénybe, akik jövedelemkiegészítő támogatásban részesülnek, és a díjat nekik is tizenkét hónap alatt, havi részletekben meg kell téríteniük. A minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy ha valaki valótlan információk alapján vagy fontos információk elhallgatásával próbál halasztott fizetést kérni, csalást követ el és büntetőeljárás vár rá. 

Az Egyesült Királyságot éppen elszigetelik a koronavírus-járvány miatt

Leállt a Franciaországba tartó járműforgalom az angliai Dover kikötőjében. Egyre több európai ország nem fogad brit légi járatokat.

A tesztek megtagadásáért kétezer fontig, azaz csaknem 815 ezer forintig terjedő bírság róható ki. 

Ha az érkezés utáni két kötelező szűrővizsgálat közül bármelyik pozitív eredményt jelez, a tíznapos karantén időszak a teszt napjától számítva elölről kezdődik. Ha valakinél azt állapítják meg, hogy a koronavírus valamely hivatalosan „aggályosnak” minősített variánsával fertőződött meg, akkor azokat is tesztelésre kérik fel, akik az érintettel kapcsolatban voltak.

Dominánssá válhat a brit mutáns

Dániában az új fertőzöttek csaknem harmadát a brit variáns betegíti meg.

A rendelkezés alapján, aki tíz napnál rövidebb időre utazik Nagy-Britanniába, tartózkodásának teljes időtartamát karanténban kell töltenie, és elutazásának napján lakóhelyéről csak közvetlenül az elutazás helyére, repülőtérre, kikötőbe, utazhat. A karanténszabályok megsértéséért tízezer fontig, vagyis több mint 4 millió forintig terjedő pénzbírság szabható ki.

A Novavax vakcinája a mutánsokkal szemben is védettséget nyújt

A brit kormány már 60 millió dózist lekötött a vakcinából.

A brit kormány csaknem egy hónapja érvényben lévő rendelkezése alapján a külföldről Nagy-Britanniába utazóknak indulásuk előtt is el kell végeztetniük egy koronavírus-tesztet, és csak e szűrővizsgálat 72 óránál nem régebbi negatív leletének felmutatása után kezdhetik meg utazásukat.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2021/02/15/anglia_koronavirus_pcr_teszt_karanten/