Hadházy: Hűtőtáskával kellett készülniük a háziorvosoknak a Moderna-vakcina átvételére

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=5424b343-a9c3-44c6-a2cc-0409e7031e61
Megosztás/Share

Egy Hadházy Ákos által közzétett levél szerint a háziorvosoknak jégakkut is kellett vinniük a dobozban, hogy ne szakadjon meg a hűtési lánc.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Nyilvánosságra hozott Hadházy Ákos függelten országgyűlési képviselő egy levelet, amelyben a Pest Megyei Kormányhivatal a háziorvosokat tájékoztatta arról, hogyan vehetik át a számukra kiutalt – a 89 évesnél idősebb pácienseiknek szánt – Moderna-vakcinát. Az amerikai gyógyszergyártó oltóanyagát február elején kezdték kiosztani a háziorvosoknak, az első ampullához a levél címzettjei február 2-án és 3-án juthattak hozzá.

Az üzenetből kiderül, hogy a vakcinát az orvosoknak személyesen kellett átvenniük a kormányhivatal Gödöllői Járási Hivatalának Népegészségügyi Osztályán.

Hűtőtáskát jégakkuval szíveskedjen magával hozni az oltóanyag megfelelő tárolása és szállítása végett”

– írták.

A levélben emlékeztettek, hogy a Moderna-vakcina a felolvasztásától számított 30 napig 2-8 Celsius-fokon tárolható, az ampulla felnyitását követően azonban 6 órán belül fel kell használni.

„A kormány még annyit sem tud megszervezni, hogy mondjuk a kormányhivatal sofőrje egy arra alkalmas hűtőkocsival kihordja a vakcinákat. Vagy ne adj’ isten a tábornok visszavonhatna néhány katonát a kórházak portáiról és ők is kivihetnék az ampullákat!” – jegyezte meg bejegyzésében Hadházy Ákos.

Az első Moderna-szálllítmány – amellyel az operatív törzs közlése szerint az idősotthonok lakóit oltották – január 12-én érkezett Magyarországra Belgiumból. Akkor az M1 arról számolt be, hogy a Hungaropharma Zrt. budapesti telephelyére befutott egy raklapnyi oltóanyagot folyamatosan monitorozzák, digitális hőérzékelő figyeli, hogy -25 Celsius-fokon maradjon. Amennyiben a hatóságok az átvétel során mindent rendben találnak, a szállítmányt egy 2-3 négyzetméteres hűtőkamrában tárolják, amíg eljut az oltóhelyekre.

A háziorvosokat január végén tájékoztatták arról, hogy február 4-7. között kell majd beadniuk a legidősebb regisztráltaknak a védőoltást. Minden érintett orvos egy-egy ampulla Moderna-vakcinát kapott, amellyel tíz beteget tudott beoltani.

A Moderna vakcinájának forgalmazását január 6-án engedélyezte az Európai Bizottság az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ajánlása alapján.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210215_moderna_vakcina_koronavirus_jarvany_vedooltas_hadhazy_akos_hutotaska_jegakku#rss