Hasított a japán gazdaság

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/j/a/p/japan-364720.jpg
Megosztás/Share

A tavalyi év utolsó három hónapjában 12,7%-kal nőtt a japán gazdaság évesített negyedéves alapon (ez 3%-os negyedéves növekedést jelent a július-szeptemberi időszakhoz képest), ami azt mutatja, hogy folytatódott a kilábalás a koronavírus-járvány időszakában látott mély gazdasági visszaesésből.

Az év egészében 4,8%-kal esett vissza a gazdaság 2019-hez képest. Ilyen gyenge teljesítményre a 2008-2009-es világgazdasági válság időszaka óta nem volt példa. A 2020-as teljesítmény azonban még így is érdemben jobb lett, mint a Nemzetközi Valutaalap 5,3%-os visszaesést valószínűsítő prognózisa.

A vártnál jobb 2020-as teljesítmény mögött az áll, hogy az év utolsó három hónapjában a gazdaság sokkal jobban teljesített, mint ahogy a szakértők prognosztizálták. Az elemzőket meglepte a 12,7%-os negyedik negyedéves növekedés, ugyanis 10% alatti bővülésre számítottak.

A japán gazdaság a koronavírus-járvány tavaszi hullámában látott zuhanás után a harmadik negyedévben magára talált, akkor ugyanis csaknem 23%-os volt az évesített negyedéves növekedés, ezt követően pedig tovább folytatódott a kilábalás.

A japán gazdasága többnyire visszanyerte a koronavírus-járvány előtti szintet az év végére – mondta Hideo Kumano, a Dai-ichi Life Research Institute vezető közgazdásza a Nikkei beszámolója szerint. Úgy vélekedett, hogy a fellendülésben nagy szerepet játszanak a politikai intézkedéseknek, mint például a készpénz osztás. “A foglalkoztatásvédelmi támogatások alacsony szinten tartották a munkanélküliséget, és hozzájárultak a fogyasztói bizalom fenntartásához” – fogalmazott a szakértő.

Japán egyszerre volt képes megvédeni a gazdaságot, fenntartani a gazdaság kilábalását, és világviszonylatban alacsony szinten tartani a koronavírusban megfertőzöttek és elhunytak számát. Az országban 415 ezer fertőzöttet regisztráltak és csaknem 7000 fő veszítette életét a koronavírus-járvány kitörése óta.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/global/20210215/hasitott-a-japan-gazdasag-469828