Hatvanezer fiatal kaphat ingyenes vonatbérletet az Európai Uniótól

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=57e509de-7635-417d-813d-b7ef20a8623b
Megosztás/Share

A program korábban Magyarországon is sikeres volt, az elérhető bérletekre tízszeres volt a túljelentkezés.

Idén újra megnyitják a pályázati lehetőséget az Interrail-bérletprogramban, hatvanezer európai fiatalnak lesz lehetősége jelentkezni, köztük azoknak a tavaly tizennyolc éveseknek is, akik a járvány miatti korlátozások miatt elestek a lehetőségtől – jelentette be Mariya Gabriel, az Európai Bizottság kulturális ügyekért, oktatásért és az ifjúságért felelős uniós biztosa a program mentorcsoportjának hétfői online megbeszélésén. A döntésről szóló közleményt Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője és a mentorcsoport vezetője jegyezte.

Gabirel elmondta, hogy az új pályázati kört várhatóan októberben tartják majd meg, az utazási korlátozások remélt feloldása után.

Az uniós biztos hozzátette, hogy rugalmasabbá fogják tenni a jegyek felhasználási idejét. Kiemelt célnak mondta, hogy az ingyenes Interrail-bérletprogram, azaz a DiscoverEU integrált és hasznos részese kell legyen az Erasmus+ programnak, így kívánják növelni az oktatás és ismeretterjesztés szerepét, valamint a pályázati hozzáférés lehetőségét.

Ujhelyi István emlékeztetetett, hogy számtalan alkalommal szorgalmazta már a magyar kormánynál, hogy legyen partnere a programnak és legyen Magyarország az első olyan európai tagállam, amely saját költségén biztosítja minden évben a tizennyolcadik életévüket akkor betöltő összes fiatal ingyenes vonatbérletét. Az MSZP politikusa szerint ez mintegy 9 milliárd forintba kerülne évente. Ujhelyi elmondta, hogy a kezdeményezéséhez több magyarországi város és település már csatlakozott, így például Ajka és Veszprém saját költségvetésükből vásároltak és biztosítottak ingyen vonatbérleteket a helyi fiataloknak.

A „FreeInterRail” alapötlete két német fiatal aktivistától, Vincent-Immanuel Herrtől és Martin Speertől származik, akik néhány éve arra tettek javaslatot, hogy az Európai Unió adjon minden európai fiatalnak egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A javaslatot elsőként Ujhelyi István karolta fel és támogatta a megvalósulásig, amelyben jelentős szerepet játszott később Manfred Weber EPP-frakcióelnök és Navracsics Tibor korábbi uniós biztos is. A program 2018-ban startolt el.

A program pilot-időszakában több mint 350 ezer európai fiatal jelentkezett a lehetőségre, közülük több mint 70 ezren jutottak ingyenes vonatbérlethez. Magyarországon elérhető bérletekre közel tízszeres volt a túljelentkezés, a program pedig számos elismerést, például európai nívó-díjat is elnyert. Az EU következő hétéves költségvetésében az ingyenes Interrail-bérletprogram (DiscoverEU néven) immár saját büdzsét kapott az Erasmus+ keretében, így a következő években is biztosított a jövője.

A bérletek számára vonatkozóan minden tagállam kap egy kvótát az ország lakosságának az Európai Unió teljes lakosságához viszonyított aránya alapján. Ha egy országban a megállapított kvótánál kevesebben kívánnak részt venni a kezdeményezésben, a fennmaradó bérleteket azon országok között osztják szét, ahol a jelentkezők száma meghaladja az ország kvótáját.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/vilag/20210215_Interrail_vonatberlet_Europai_Unio#rss