Infektológus: Az emberek fáradtsága is közrejátszik a fertőzöttek számának növekedésében

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=f3c122ab-71b7-4239-8883-0c182dc11a2d
Megosztás/Share

Pusztai Erzsébet szerint a kormány kommunikációja miatt csökken az oltási hajlandóság Magyarországon.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, amit Müller Cecília országos tisztifőorvos és Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa is azzal magyarázott a múlt héten, hogy a vírus brit mutációjának megjelenése lehet az ok.

Ezt erősítette meg Pusztai Erzsébet infektológus az ATV-ben, hozzátéve, hogy szerinte a fertőzöttek számának növekedésében az emberek fáradtsága is közrejátszik:

elegük lett a védekezésből, a távolságtartásból, azonban úgy látja, Budapesten továbbra is megfelelően hordják a maszkot az emberek.

A volt egészségügyi államtitkár reagált Orbán Viktor a pénteki, Kossuth rádiónak adott interjújára, amelyben a miniszterelnök azt mondta, hogy ha elkezdik használni a kínai vakcinát, húsvétra kétmillió embert tudnak beoltani.

Pusztai szerint probléma, hogy nem lehet látni azt a szisztémát, amivel kétmillió embert be tudnának oltani. Az infektológus felhívta a figyelmet, hogy bár a kínai vakcina már úton van Magyarországra, ezeket a vakcinákat még be kell vizsgálni.

Azt is óriási problémának tartja, hogy a háziorvosokat terhelik azzal a feladattal, hogy öt darab oltást adjanak be, miközben szerinte oltóközpontokra lenne szükség, ahol 20-30-as csoportokban olthatnák az embereket.

Az infektológus úgy látja, hogy az oltási hajlandóság csökkenése a kormány kommunikációja miatt van, mert „bevizsgálatlan, az unió által nem engedélyezett vakcinák ígérgetnek, hoznak”.

Azt már egyébként a Központ Statisztikai Hivatal adatai is megerősítették, hogy csökken a magyar oltási kedve.

Orbán Viktor is a járványadatok növekedéséről beszélt hétfő reggel a parlamentben. A miniszterelnök többek között elmondta, hogy a szakemberek szerint a ragályosabb vírusmutáció miatt ismét emelkedő tendencia jöhet. Orbán ezzel indokolta, hogy szükség lehet a felhatalmazási törvény meghosszabbítására.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210215_Pusztai_Erzsebet_infektologus_faradtsag_fertozottek#rss