Járványtörvény készül Csehországban

https://kep.index.hu/1/0/3668/36685/366858/36685885_2802217_6d7a4a5cfcc484c6abd5d67d5983502b_wm.jpg
Megosztás/Share

Országos járvány idején a kormányt rendkívüli intézkedések meghozatalára felhatalmazó törvénytervezetet fogadott el hétfőn a cseh kormány – jelentette be Andrej Babiš cseh miniszterelnök a kormány hétfői ülése után.

Az úgynevezett pandémiai törvény gyorsított elfogadása a kormányban és a parlamentben egyike volt azoknak a feltételeknek, amelyeket a regionális elöljárók kértek vasárnap a kormánytól azért, hogy egységesen lehetővé tegyék az új szükségállapot két hétre, február 28-ig való kihirdetését. Jan Hamáček kormányfőhelyettes újságíróknak azt mondta: a törvénytervezetet haladéktalanul a képviselőház elé terjesztik jóváhagyásra.

A pandémia-törvénytervezet az egészségügyi minisztérium dolgozta ki, a belügyminisztérium pedig kiegészítette – számolt be az MTI.

Politikusi és jogászi vélemények szerint amennyiben már létezne Csehországban egy pandémia-törvény, a mostanihoz hasonló súlyos járványok idején nem kellene a közéletet jelentősen korlátozó szükségállapotot kihirdetni.

A pandémia-törvény tervezete feljogosítja az egészségügyi minisztériumot, hogy korlátozó intézkedéseket hozzon például a tömegközlekedésben, a kereskedelemben, a szolgáltatások vagy a tömeges rendezvények terén.

A tervezet szabályozza azt is, hogyan kapcsolható be a járvány elleni küzdelembe a hadsereg, a rendőrség, a tűzoltóság, s milyen módon lehet ezekre a célokra felhasználni az állami költségvetési pénzeket.

A kormány jogosultságot nyerne továbbá, hogy saját maga rendeljen el országos veszélyhelyzetet nemcsak járványok, de például rendkívüli szárazság vagy más természeti katasztrófák idején is. A szükségállapotot akkor lehetne kihirdetni, ha az országot ennél nagyobb veszélyek fenyegetnék. A biztonság érdekében ezen felül magasabb fokozatú készültségi állapot is – akár hadiállapot is – bevezethető. A pandémia-törvény az úgynevezett alkotmányos törvények közé fog tartozni, amelyek elfogadására a képviselőházban és a szenátusban is háromötödös többségre van szükség.

Megosztás/Share

Forrás: https://index.hu/kulfold/2021/02/15/pandemia-torvenytervezetet-fogadott-el-a-cseh-kormany/