Jövő héten szavaz a parlament a vészhelyzet meghosszabbításáról

https://images.hvg.hu/image.aspx?id=6749d3cc-459d-4d0c-97f1-af9e8c5d3b0c
Megosztás/Share

Sürgősségi eljárásban döntenek a képviselők, az ellenzék most valószínűleg nem fogja támogatni az újabb 90 napot.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Kétharmados többséggel megszavazta a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet meghosszabbításának sürgős tárgyalását a Parlament, így jövő héten már dönthetnek is róla a képviselők.

A sürgős eljárásra 134 képviselő szavazott igennel, ami kiteszi a kormánypárt képviselőit, az ellenzéki képviselők 48-an viszont nemmel szavaztak. Az ellenzék támogatása ehhez nem kell, csak a házszabálytól eltérést kell a képviselők négyötödének támogatnia. Erre is tettek egy kísérletet, de érdemben nem befolyásolta volna a szavazás időpontját, hiszen mindkét esetben jövő hetet jelölt meg Kövér László házelnök.

A jogrend meghosszabbításáról szóló Varga Judit által jegyzett törvényjavaslatot január utolsó munkanapján nyújtotta be Semjén Zsolt, a novemberihez hasonlóan ez is három hónapra szól, és meghosszabbítja az eddig hozott intézkedések hatályát. A kormány pedig vállalja, hogy koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása érdekében az intézkedések hatályának fenntartásáig megtettekről rendszeresen ad tájékoztatást az Országgyűlésben.

Az előző 90 napos felhatalmazás már lejárt, most rendelettel hosszabbították meg a veszélyhelyzetet. Arról a dilemmáról, hogy a kormány megtehette-e, ebben a cikkünkben írtunk:

A DK és a Jobbik bejelentette, hogy nem támogatja az újabb 90 napos törvényi felhatalmazást, és a mai szavazás alapján a többi párttól is ugyanez várható. Az MSZP elnöke, Tóth Bertalan ugyanis hétfőn a Parlamentben élesen kritizálta a kormány vészhelyzet alatt hozott intézkedéseit, amivel szerinte “alkotmányba foglalták a lopást, tönkretették az egyetemi autonómiát és elhallgattatták a Klubrádiót.”

Napirend előtti felszólalásában Orbán Viktor arra kérte az Országgyűlést, hogy támogassa a védekezést.

Megosztás/Share

Forrás: http://hvg.hu/itthon/20210215_veszhelyzet_meghosszabbitas_orszaggyules#rss