Karácsony: Budapest több adót fizet, mint amennyi támogatást kap a kormánytól

Megosztás/Share

444 Hírlevelek

Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Karácsony Gergely arról írt a Facebookon, hogy a V4-országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) „együttműködése az elmúlt 30 évben valódi márkanévvé vált az európai politikában, és számtalanszor segítette országaink regionális szempontú érdekérvényesítését”.

Azt írja, a V4-es főpolgármestertársaival az évforduló alkalmából felszólalnak egy fontos problémáról, a járvány utáni gazdasági újjáépítést segítő EU-s támogatás (Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz) kormányzati kezeléséről.

A Magyarországnak kb. 7 milliárd eurót juttató EU-s támogatás eredeti célja az, hogy ne csak segítsék a kilábalást a mély gazdasági válságból, de „a fenntarthatóságot, a társadalmi igazságosságot és a digitalizációt segítő, korszerű, jövőbetekintő és valóban égetően szükséges projektekbe fektessenek” – írja Karácsony, aki szerint ez úgy lehetséges, ha a kormányok a helyi önkormányzatokkal közösen, a helyi gazdaságélénkítésre és klímavédelemre, a helyben bajba jutott szektorok, vállalkozások és munkahelyek szempontjaira is tekintettel vannak.

A főpolgármester szerint „több európai országban sem így alakul ez a folyamat, és még csak távolról sem alakul így nálunk, Magyarországon”. Azt írja:

„A kormány látszategyeztetést végez az általa kiválasztatott partnerekkel, miközben az ellenzéki nagyvárosokat, így például a magyar GDP közel 40%-át előállító Budapestet nem tekinti partnernek a hazánk számára óriási lehetőséget kínáló európai támogatás elosztásában.”

Karácsony szerint félő, hogy „Magyarország jövője, magyar állampolgárok millióinak boldogulása Orbán Viktor politikai játszmájának áldozatául válik”, és „az EU-s forrásból megvalósuló fejlesztések Orbán Viktor, és nem Európa és Magyarország érdekeit szolgálják majd”.

Fotó: botost/444.hu

Egy újabb posztban „gyermeteg számháborúhoz” hasonlította, hogy „Orbán Viktor a parlamentben éppen egy olyan nap számlakivonatát lobogtatja, amelyen rajta van a főváros által beszedett, de a kerületeknek még át nem utalt adóbevétel is”.

Karácsony azt írta:

„A Fővárosi Önkormányzat állami támogatásáról pedig csak annyit, hogy a válság ide vagy oda, nem a kormány támogatja a fővárost, hanem épp fordítva. Egy fillér állami támogatás nélkül látunk el számtalan közfeladatot és még ezen felül is befizetünk a kormánynak. Az új városvezetésnek ugyanis közel négyszer annyi önkormányzati adót kell fizetnie, mint Tarlósnak – és mindezt a pusztító válság idején.”

A főpolgármester grafikonja szerint „Budapest támogatása mínuszba fordul, tehát Budapest több adót fizet, mint amennyi támogatást kap a kormánytól”:

„A miniszterelnök azt monda a 2019-es választás után, hogy a kormány ugyanazt a hozzáállást fogja mutatni az új városvezetésnek amit az előzőnek. Az ábrára tekintve mindenki eldöntheti, hogy tartotta-e szavát” – írja Karácsony.

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2021/02/15/karacsony-budapest-tobb-adot-fizet-mint-amennyi-tamogatast-kap-a-kormanytol