Katasztrofális hiány alakulhat ki az olajpiacon, egyesek már kongatják a vészharangot

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/g/e/t/gettyimages-1066623822-431648.jpg
Megosztás/Share

Bukkanó és emelkedés az olaj piacán

Az olaj árfolyamát alapvetően – mint szinte minden más termékét – a kereslet és kínálat határozza meg. Ha a kereslet hirtelen összeomlik, mint azt láttuk a koronavírus-járvány idején, akkor az magával rántja az árfolyamot, hiszen ilyenkor túl sok olaj keres túl kevés gazdát. Ellenben, ha deficites a termelés, legyen az túl kevés beruházás vagy háború miatt, akkor az ár jelentősen megemelkedhet. Az amerikai Energia Információs Ügynökség (EIA) február 9-én rendelkezésre álló negyedéves adatai alapján az alábbiak szerint alakult és alakulhat az olaj globális kereslete és kínálata:

Jól látható az ábrán, hogy a koronavírus-járvány alatt alaposan bezuhant a kereslet, a fogyasztás a tavalyi második negyedévben napi 85 millió hordó körül alakult miközben a termelés meg valamivel több mint 92 millió hordó volt, vagyis a kínálat nem tudott hirtelen alkalmazkodni a megcsappant igényekhez. Az olajár pedig lekövette a változásokat. A kereslet azonban hasonlóan gyorsan megugrott a koronavírus első hullámát követően, jól kivehető „V” vagy távolabbról nézve „Nike pipa” alakban, bár még továbbra is jócskán a korábbi szintek alatt található. Ellenben az olajtermelés bár szintén újból növekedő pályára állt rá, de ahogy a beszakadásnál úgy most is kissé lassabban reagál a változó igényekre. Az EIA becslései szerint valamikor az idei második negyedévben találkozhat újra a kereslet és kínálat, és onnan tandemben növekedhet mindkettő 2022 végéig akár napi 100 millió hordó fölé is.

A kínálatot kissé közelebbről tekintve látható, hogy

Miről szól még a cikk?

  • Az olaj kereslete és kínálata
  • Olajtartalékok
  • Beruházások és strukturális hiány
  • Infláció és olajár jóslatok
Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20210215/katasztrofalis-hiany-alakulhat-ki-az-olajpiacon-egyesek-mar-kongatjak-a-veszharangot-469466