Koronavírus: gyorsul a járvány, mindenki a vakcinagyártókra figyel

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/o/r/v/orvos-korhaz-egeszsegugy-403408.jpg
Megosztás/Share

Ukrajnában alig több mint 2300, a megelőző napinál csaknem 800-zal kevesebb új koronavírusos fertőzöttet jegyeztek fel hétfőre, az elmúlt 24 órában , és a kórházba szállított betegek száma is csaknem fele annyi volt. A jelentős csökkenés összefügg azzal, hogy a hétvégéken általában kevesebb tesztet végeznek, és kevesebben fordulnak orvoshoz.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 2332 új esettel 1 273 475-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 62 áldozattal 24 392-re. Eddig 1 116 779-en gyógyultak meg, közülük előző nap több mint kétezer-négyszázan, az aktív betegek száma így mintegy kétszázzal 132 304-re csökkent.

Előző nap 1145 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba, míg a megelőző napokban a számuk kétezer körüli volt. A legtöbb új beteget, 457-et az elmúlt napokhoz hasonlóan megint a nyugati országrészben lévő Ivano-Frankivszk megyében jegyezték fel. Az ország legfertőzöttebb területén, a fővárosban Vitalij Klicsko polgármester tájékoztatása szerint 211 új esettel az eddig azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 132 ezret, az elhunytaké héttel 2521-re nőtt.

Fedor Lapij immunológus, az ukrán operatív törzs tagja egy sajtónyilatkozatban elmondta, hogy Ukrajnában az igen alacsony hőmérsékletigényű Pfizer vakcinákhoz a gyártó speciális termoboxokat is szállít Ukrajnának. A Pfizer oltóanyagok tárolásával és szállításával a kijevi központú Farmasoft magáncég fogja kezelni, más vakcinákét pedig az Ukrvakcina állami vállalat. Az oltóanyagokat hetente fogják kiszállítani Kijevből a régiókba. Az ottani tárolókból az oltást végző brigádok naponta veszik majd ki azokat a dózisokat, amelyeket aznap az oltásra felírtaknak beadnak.

Viktor Ljasko országos tisztifőorvos, az egészségügyi miniszter helyettese a hét végén újságíróknak elmondta, hogy bürokratikus nehézségek miatt késik az e hétre várt Pfizer vakcinaszállítmány. Nagy valószínűséggel ezért az első koronavírus elleni vakcinák a brit-svéd AstraZeneca vállalattól érkeznek meg majd az országba, jó eséllyel már ezen a héten.

Ukrajnában első körben az egészségügyi alkalmazottakat fogják beoltani, Ljasko közlése alapján az oltásra közülük már mintegy 58 ezren iratkoztak fel.

(MTI)

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20210215/koronavirus-gyorsul-a-jarvany-mindenki-a-vakcinagyartokra-figyel-469822