Koronavírus: kinyitottak az edzőtermek és a kaszinók Horvátországban

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/g/e/t/gettyimages-1229828872-432312.jpg
Megosztás/Share

Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület sajtótájékoztatóján elmondta: amennyiben tovább csökken a fertőzöttek száma, márciusban további enyhítések léphetnek életbe. Nem lehet mindent egyszerre – magyarázta. Szerinte a járványkorlátozások tekintetében Horvátország nyitottabb, mint bármely más európai uniós tagország.

Horvátországban minden üzlet és szolgáltatás nyitva tarthatott, csak a vendéglátóhelyeket zárták be november közepén – kivéve a szállodákat -, az éttermek pedig mindvégig készíthettek ételt elvitelre. Hétfőtől a kávézók és árusíthatnak italt elvitelre, bár sokan nem nyitottak ki, amit azzal magyaráztak, hogy gazdaságilag nem kifizetődő számukra.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 68 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 237 725-öt. Egy nap alatt 21 újabb beteg halt bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5339-re emelkedett. Kórházban 951 beteget ápolnak, közülük 86-an vannak lélegeztetőgépen.

A szomszédos Szlovéniában vasárnapra 244-gyel 179 726-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában 11 beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3728-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 738-en vannak kórházban, 135-en intenzív osztályon.

Az országban hétfőtől az általános iskolák felső tagozatos osztályaiban és a végzős középiskolás osztályokban is megkezdődött a tantermi oktatás. Legfeljebb tíz főig szemináriumokat és vizsgákat is lehet tartani az egyetemeken. Minden szolgáltatás és üzlet kinyithatott, a gyülekezés azonban legfeljebb tíz főig megengedett. Feloldották a lakhelyelhagyási tilalmat, az éjszakai kijárási tilalom azonban érvényben maradt. A dolgozókat kötelezően minden héten tesztelni kell minden ágazatban. Ez kiváltható oltási bizonyítvánnyal vagy igazolással arról, hogy a munkavállaló már átestek a fertőzésen. A vendéglátóhelyek ugyanakkor továbbra is zárva maradnak.

Címlapkép: Zágráb, Horvátország, forrás: Stipe Majic/Anadolu Agency via Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20210215/koronavirus-kinyitottak-az-edzotermek-es-a-kaszinok-horvatorszagban-469940