Koronavírus Magyarországon: itt a hétfő reggeli adat, aggasztó trendek látszanak

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/k/o/r/koronavirus-moderna-oltas-432122.jpg
Megosztás/Share

Az elmúlt 24 órában újabb 1337 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 388 799 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma tavaly március óta. A hétfő reggeli napi esetszám alacsonyabb, mint az elmúlt négy napban látott, 2000-hez közelítő értékek, de a hét első napjaiban jellemzően alacsonyabb az esetszám a hétvégi kevesebb teszt miatt. A napi esetszám változatlanul mérsékelten emelkedő trendet mutat.

Az elmúlt egy napon több mint 11 ezer mintavétel történt, ami alacsonyabb, mint a megelőző négy napban látott, 20 ezer feletti napi tesztszám. Ez közel 12 százalékos pozitív arányt jelent a mintákban, az elmúlt hét nap átlagát tekintve 10 százalék alatti az arány.

A koronavírus 46 halálos áldozatot követelt Magyarországon az elmúlt 24 órában, így az elhunytak száma 13 752 főre emelkedett. Az elmúlt hetekben jellemzően 50 és 100 fő között mozgott a napi halálozási adat, a mainál alacsonyabb adatra október vége óta nem volt példa. Az elhunytak átlagéletkora 75,7 év, a legfiatalabb áldozat 48 éves, a legidősebb pedig 101 éves volt. 

Az aktív fertőzöttek száma 77 039 fő jelenleg, eddig összesen 298 008 bizonyítottan koronavírusos személyt nyilvánítottak gyógyultnak Magyarországon.  

Aggasztó trend, hogy emelkedik a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma is, az elmúlt egy napban a kórházi ellátásra szorulók száma 128 fővel, a lélegeztetőn lévő száma pedig 2 fővel emelkedett. Jelenleg 3883 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 314-en vannak olyan súlyos állapotban, hogy lélegeztetőgépre szorulnak.

Az elmúlt egy hétben Budapesten találták a legtöbb új fertőzöttet, több mint 2000 koronavírusost regisztráltak, de Pest megyében is magas volt a szám, 1600 feletti.

100 ezer lakosra vetítve azonban nem a fővárosban volt a legrosszabb a helyzet az elmúlt egy hét adatai alapján, hanem Komárom-Esztergom megyében, de Somogy és Tolna megyében is magasabb volt a 100 ezer lakosra vetített heti esetszám, mint Budapesten és Pest megyében.

Eddig 336 297 fő kapott oltást, közülük 129 339 fő már a második oltását is megkapta.

Az elmúlt napokban a háziorvosok többsége már oltotta a védőoltásra regisztrált legidősebbeket (Pfizer-vakcinával) és a 60 év alatti krónikus betegeket (AstraZeneca-vakcinával). Emellett négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdték a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket (Szputnyik-vakcinával). Ezen a héten is folytatódik a regisztrált idősek és a 60 év alatti krónikus betegek oltása, az heti oltási tervet az operatív törzs a 11:15-re meghirdetett sajtótájékoztatóján ismerteti.

A nyugati vakcinákból eddig 19,7 millió adagot kötöttünk le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. A nyugati vakcinákon túl 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban, Oroszországból pedig 1 millió ember oltására elég Szputnyik-vakcina várható 3 hónap alatt (a kínai és az orosz vakcina az OGYÉI engedélyével rendekezik). Az első, 20 ezer oltására elég szállítmány múlt hét kedden meg is érkezett, kedden pedig érkezik az első adag (550 ezer) kínai vakcina – olvasható a koronavirus.gov.hu-n.

Címlapkép: A Moderna amerikai biotechnológiai cég koronavírus elleni vakcinájának üres ampullái, miután az oltóanyagot előkészítették oltáshoz a martonvásári Harmónia Gondoskodás Idősek Otthonában 2021. február 13-án. MTI/Vasvári Tamás

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20210215/koronavirus-magyarorszagon-itt-a-hetfo-reggeli-adat-aggaszto-trendek-latszanak-469832