Koronavírus Magyarországon: újabb információkat közölt az operatív törzs az oltásokról

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/m/u/l/mullerceciliaoperativtorzs-432108.jpg
Megosztás/Share

Ezek a héten is a regisztrált idősek és a krónikus 60 alatti betegek oltása folyik, illetve még szociális otthonokba is visszatérnek, ahol megbetegedések miatt nem tudtak oltani.

A héten négyféle vakcinával zajlik az oltás, és várják a Sinopharm-vakcinát. A legidősebbek Pfizert és Szputnyikot kapnak kórházakban, 40 ezer Pfizer vakcina áll rendelkezésre a héten. A háziorvosok 8-8 főt szervezhetnek kórházi oltópontokra, a keddre várt Pfizer-szállítmány másik részével az egészségügyi dolgozók második körös oltása zajlik.

A már bevizsgált 20 ezer orosz vakcinát is kiszállítják, vidéki kórházak is kapnak már belőle. A háziorvosok 4-4 fő, bizonyos krónikus betegséggel nem rendelkező embert választhatnak ki oltásra. Az AstraZenecával folytatódik a 60 alatti krónikus betegek oltása, 22800 fő oltását teszi lehetővé a szállítmány. Minden háziorvos 1 ampullát kap, amiből 10 betegeket tudnak beoltani. Az AstraZeneca-vakcina szállítása megkezdődött vidékre.

Az eheti elosztásnál arra törekszenek, hogy a háziorvosok kapjanak belőle. A háziorvosok az AstraZeneca oltásakor abban szabadságot kapnak, hogy mely krónikus beteget látnak sürgetőbbnek, kortól függetlenül. A múlt csütörtökön érkezett Moderna-vakcinával az idősotthonok oltása folytatódik.

A hétre várható 60 ezer idős ember oltása kórházi pontokon, 23 ezer 60 alatti krónikus, és 5 ezer idősotthonban lakó és dolgozó kaphatja meg az első oltását. Második körös oltást 70 ezren kaphatnak a héten. Ezzel Magyarország magasabb fokozatba kapcsolhatott, eddig a legtöbb oltást adhatják be a héten.

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20210215/koronavirus-magyarorszagon-ujabb-informaciokat-kozolt-az-operativ-torzs-az-oltasokrol-469814