Koronavírus: Romániában kezdődik az oktatásban, élelmezésben, távközlésben dolgozók oltása

https://cdn.portfolio.hu/articles/images-xl/v/a/k/vakcina-oltas-390326.jpg
Megosztás/Share

A brit-svéd gyógyszeripari vállalat által kifejlesztett készítmény a harmadik Romániában bevezetett vakcina a Pfizer/BioNTech és a – február 4-étől alkalmazott – Moderna mellett.

Romániában 2020. december 27-e óta csaknem 687 ezer embert oltottak be koronavírus ellen, közülük 427 ezren a második dózist is megkapták. A közel 1,1 millió ezer beadott vakcinával – a Bloomberg összesítése szerint – Románia negyedik helyen áll az Európai Unióban a lakosság átoltottsága (5,59 százalék) tekintetében.

Romániában – az egészségügyi alkalmazottak immunizálása után – jelenleg az oltási kampány második szakasza zajlik, amelyben a 65 év felettiek, a krónikus betegek, az idősotthonok lakói és a kulcsfontosságú ágazatok dolgozói kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást. Mivel mind a Pfizer/BioNTech, mind pedig a Moderna az ígértnél kevesebb adagot szállított, a kulcsfontosságú ágazatok dolgozóinak beoltását átütemezték, hogy a veszélyeztetett csoportoknak elegendő oltóanyag maradjon a második vakcina beadására.

Romániában így gyakorlatilag most kezdődik a társadalom számára kiemelten fontos munkát végző, illetve fokozott fertőzésveszélynek kitett foglalkoztatási csoportok – a közigazgatásban, energiaszektorban, nemzetvédelemben, közszállításban, távközlésben, oktatásban, szállítmányozásban, élelmezésben, vízműveknél, hulladékgazdálkodásban, temetkezési vállalatoknál, és a sajtóban dolgozók – oltása, ugyanis az AstraZenecát 55 év felettieknek nem adják be.

Az AstraZenecára február 15-étől kezdődően 142 ezren foglaltak időpontot az ebből a célból újonnan megnyitott 180 újabb oltóközpontban. A második fázisban jogosultak többsége – a 65 év felettiek, az öregotthonok lakói – továbbra is a Pfizer/BioNTech és Moderna oltásokat kaphatják a korábban meg megnyitott 578 romániai oltóközpontban. Romániában eddig másfél millió jogosultnak sikerült időpontot foglalnia a koronavírus elleni oltásra az internetes előjegyzési portálon.

Az első brüsszeli útjáról hazatérő Florin Citu miniszterelnök szombaton azt mondta: hamarosan “felpörög” az oltáskampány, hiszen április folyamán 2,4 millió dózis koronavírus elleni oltás érkezik az országba, így szerinte továbbra is tartható az a célkitűzés, hogy nyár végéig a lakosság 70 százalékát immunizálják Romániában.

Címlapkép: Getty Images

Megosztás/Share

Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20210215/koronavirus-romaniaban-kezdodik-az-oktatasban-elelmezesben-tavkozlesben-dolgozok-oltasa-469908