Lemondott a perui külügyminiszter, amiért soron kívül oltatta be magát

Megosztás/Share

444 Hírlevelek

Hírleveleink házhoz visznek mindent, amit tudni kell.

Lemondott tisztségéről vasárnap a perui külügyminiszter, Elizabeth Astete, miután elismerte, hogy januárban soron kívül beoltották a koronavírus ellen.

A volt egészségügyi miniszter után ő a perui kormány második minisztere, aki ez a botrány kapcsán távozik posztjáról. Francisco Sagasti, az ideiglenes államfő a Twitter közösségi oldalon azt írta, hogy megkapta Astete lemondását, és elfogadta.

Elizabeth Astete külügyminiszter.Fotó: LUIS IPARRAGUIRE/AFP

Magyarázatképpen hozzáfűzte, a miniszter lemondása azzal áll összefüggésben, hogy olyan vakcinával oltották be, amelyet a járvánnyal foglalkozó kutatócsoport számára tartottak fenn vizsgálati célokra.

A latin-amerikai országban két nappal korábban Oscar Ugarte személyében beiktatták Peru ötödik egészségügyi miniszterét a koronavírus-járvány tavaly év eleji kitörése óta. Ugarte elődje, Pilar Mazzetti pénteken mondott le tisztségéről szintén oltási botrány miatt. Értesülések szerint azért távozott, mert Martín Vizcarra korrupcióval vádolt elnök titokban beadatta magának a kínai oltást néhány nappal azelőtt, hogy november 10-én a perui parlament alkotmányos vádeljárás keretében megszavazta elmozdítását hivatalából. Akkor még egyetlen vakcina alkalmazása sem volt engedélyezett az országban.

Vizcarra azzal védekezett, hogy „bátor döntést hozott”, és a 12 ezer önkéntes egyikeként vállalta a Sinopharm oltásának tesztelését.

A 32 milliós országban eddig 1 220 748 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 43 255-en hunytak el a betegségben. A kórházakban rekordszámú, több mint 14 100 beteget kezelnek. Az oltási kampány kedden kezdődött, miután megérkezett a kínai Sinopharm 300 ezer adag vakcinája. (MTI)

2013-as indulásunk óta 2021 lesz a 444 történetének legfontosabb éve. Hamarosan teszünk egy nagy lépést arra, amerre a világ legjobb újságjai haladnak. A minden eddiginél színvonalasabb, tartalmasabb cikkek, videók, podcastok felé, egy olyan üzleti modellben, ami hosszú távon is garantálhatja a függetlenségünket, és ezért rátok, az olvasóinkra támaszkodik.

Csak veletek szövetségben tudunk túlélni és erősödni, ezért hoztuk létre a Kört azok számára, akik szívesen csatlakoznának a 444 közösségéhez, és támogatnák a munkánkat. A technikai fejlesztés zajlik, a feladat nem kicsi, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mihamarabb a végére érjünk. És közben olyan nagy dobásokra is van időnk, mint legújabb dokumentumfilmünk, A gyilkosok emlékműve.

Csatlakozz a 444 Körhöz, a független, minőségi sajtó támogatóinak közösségéhez!

Ha pedig már korábban csatlakoztál hozzánk, de úgy érzed, rászolgáltunk a további támogatásodra, itt tudsz segíteni.

Köszönjük!!444!!!

Megosztás/Share

Forrás: https://444.hu/2021/02/15/lemondott-a-perui-kulugyminiszter-amiert-soron-kivul-oltatta-be-magat